Komesarijat Srbije objavio kontakte za pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Vesti 07. mar 202217:32 2 komentara
Poljska, izbeglice, punkt u Przemyslu, granični prelaz Medyka, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
F.Z./N1

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije objavio je kontakt telefon i mejl adresu za izbeglice iz Ukrajine i one koji su ih primili u Srbiji.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da je kontakt telefon 064/828 3171, a mejl adresa: [email protected].

„Na ove kontakte mogu da se dobiju informacije o načinu na koji izbeglice iz Ukrajine mogu da ostvare pomoć u Srbiji od Komesarijata za izbeglice i migracije, bez obzira da li im je potreban smeštaj, ili neka druga vrsta pomoći“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Navedeno je i da Komesarijat, za izbeglice kojima je potreban smeštaj, može da ga obezbedi u centrima opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana.

„U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli i edukativne aktivnosti“, naveo je Komesarijat.

Obezbeđena im je i pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

One ukrajinske izbeglice koje imaju smeštaj i borave kod rodbine ili prijatelja, o vrstama pomoći mogu da se informišu kod lokalnih poverenika za izbeglice i migracije u opštini u kojoj se nalaze i gde će prijaviti boravak.

Komesar za izbelice i migracije Vladimir Cucić rekao je agenciji Beta da je ta informacija objavljena kako bi se pomoglo izbeglicama iz Ukrajine ali i onima koji su ih primili.

Cucić je rekao da u Srbiji živi brojna zajednica Ukrajinica, kao i ljudi koji su poslovali sa Ukrajinom i da ima i onih koji su u rodjačkim i priijateljskim vezama.

Naveo je da su oni u kontaktu sa izbeglacima iz Ukrajine i da su, po saznanjima Komesarijata, mnogi od njih smešteni kod rodjaka i priijatelja.

Cucić je rekao da je veći broj izbeglica iz Ukrajine, po saznanjima Komesarijata, samo prošao kroz Srbiju.

Dodao je da su neki od onih koji su primili izbegle iz Ukrajine, kao i same izbeglice, kontaktirali Komesarijat.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare