Komesarijat: Srbija se s tugom seća Oluje, bez krova nad glavom 10.000 porodica

Vesti 03. avg 202210:49 47 komentara
AFP/ Joel Robine

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da se Srbija "sa tugom" seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja", koja je započela 4. avgusta 1995. godine. Prema podacima Komesarijata, još oko 10.000 porodica koje su izbegle u "Oluji" nema krov nad glavom.

„Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi u i posle akcija ‘Oluja’, kao i više od 700 nestalih čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije“, navodi se u saopštenju.

U Komesarijatu su istakli da za počinjene zločine nad civilima u toj akciji niko nije odgovarao, a da je „klima neprijateljstva nažalost ostala nepromenjena“.

„Ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo je onemogućeno. U Republiku Hrvatsku se vraćaju retki i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji“, dodali su.

Komesarijat navodi da se Srbima proteranim iz Hrvatske još ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište…

Ističe se da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama.

Komesarijat naglašava da je Srbija do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program, kao i da su dodatno ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao.

U saopštenju se dodaje da je u maju 2022. godine urađen snimak stanja potreba među izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da je utvrđeno da još oko 10.000 porodica nema obezbeđen krov nad glavom, zajedno sa još 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova.

Pomen žrtvama „Oluje“ biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare