Komesarijat: Rano je govoriti o novom talasu avganistanskih izbeglica na Balkanu

Vesti 19. avg 202113:54 3 komentara

Još uvek je preuranjeno govoriti o novom talasu izbeglica iz Avganistana koje bi mogle da dođu na Balkan, stoga je važno pratiti situaciju i u skladu sa tim delovati u saradnji sa drugim zemljama, rekla je za N1 Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Ona je potvrdila da u Srbiji trenutno ima 1.200 Avganistanaca, a da je od početka godine 8.500 njih tranzitiralo kroz našu zemlju.

„Ono što do sada dolazi kao informacija i što je kontroverzno to je da je preko Pakistana jedan broj izbeglica pokušao da krene i da ode ka Indiji, a ono što je za nas bitno i što mi pomno pratimo to je ruta koja je inače bila stalno aktuelna preko Irana, Turske, Grčke i Bugarske, pa balkanskom rutom dalje ka zapadnoj Evropi. Šta god da bude bilo vezano za pokretanje migranata iz Avganistana to je nešto o čemu će morati da se razgovara na nivou svih ovih zemalja kroz koje oni prolaze“ navela je Palić.

„Avganistanci koji prolaze kroz Srbiju i u razgovoru sa njima možete čuti da oni najčešće odlaze put Nemačke i nekih većih zapadnoevropskih zemalja gde ih prihvata njihova dijaspora. Oni nisu novost za nas u Srbiji, oni su već nekoliko godina najbrojniji u našim prihvatnim centrima i u ovom trenutku oni čine 30 odsto, a 1.200 njih je smešteno u prihvatnim centrima“, istakla je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare