Komesarijat: Od početka godine kroz Srbiju prošlo 42.000 migranata

Vesti 18. okt 202116:17 0 komentara
Migranti, migrant, tromeđa, granica, granični prelaz, migracija, ograda
N1

Od početka godine, kroz Srbiju je prošlo 42.000 migranata, a od 2015. godine, kada je počela migrantska kriza, oko milion i po, izjavio je regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović.

On je najavio da će do kraja godine biti otvoren Centar za azil u Vranju sa 250 mesta.

„Komesarijat za izbeglice i migracije je kupio motel u Vranju i u toku je velika rekonstrukcija tog objekta, jer mora da bude prilagođen standardima EU. Azil će biti otvoren za mesec dana ili mesec i po“, rekao je Savović u Nišu na otvaranju foto kolonije „Foto Istok – Foto Zapad“.

Naveo je da je od 19 prihvatnih centara u Srbiji, trenutno otvoreno 12.

„U prihvatnim centrima se uvek nalazi od 4.000 do 5.000 korisnika, uglavnom iz Sirije, Pakistana, Bangladeša i Avganistana. Videćemo šta će biti sa avganistanskom krizom, da li će ona uticati na povećanje broja, ali za sada nema razlike“, naveo je Savović na otvaranju foto kolonije „Foto Istok – Foto Zapad“ u Nišu, koja je organizovana kako bi grupa migranata iz centra u Preševu i grupa studenata iz Niša stekla osnovna znanja iz fotografije.

On je kazao da su na jugu Srbije trenutno u funkciji prihvatni centri za migrante u Preševu i Bosilegradu, dok su preostala tri centra u stanju mirovanja, ali kako je rekao, mogu da budu u funkciji za 24 časa.

„Na jugu Srbije nikada nije bilo problema sa migrantima. Kada dođu tu, oni su srećni jer je jedna granica za njima. Kada odu na sever, jedna granica je ispred njih i onda su nezadovoljniji“, rekao je regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!