Komemoracija Oliviji Rusovac: Stub nezavisnog i časnog novinarstva

Vesti 18. maj 202114:40 1 komentar
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbija održalo je komemorativni skup povodom iznendne smrti jedne od osnivačica tog udruženja, dugogodišnje novinarke Radio Beograda, glasila građanskog samooslobađanja Republika i antiratne aktivistkinje Olivije Rusovac.

Bila je sjajna novinarka i od početka devedesetih antiratna aktivistkinja, koja je svojim velikim radom i zalaganjem osvetlala lice Srbije u tmurnim vremenima, rekao je na skupu predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i dodao da je Rusovac bila jedna od najaktivnijh članica NUNS-a i da je njen doprinos tom udruženju ogroman i da će zauvek ostati zapisan u njegovoj istoriji.

Jedan od članova nekadašnje Republike Zlatoje Martinov rekao je da je ona zajedno sa kolegama bila na liniji borbe protiv stihije straha, mržnje i nasilja, te da je pisala izuzetno angažovane tekstove i veoma brzo postala stub nezavisnog i časnog novinarstva.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a novinarsko ime stekla je u Radio Beogradu.

„Zbog svoje odanosti profesiji i antinacionalističkih i antiratnih ubeđenja, našla se 1992. na spisku prognanih sa Radio-televizije Srbije, ali joj je to dalo novu snagu u borbi za slobodu izražavanja i građansko društvo“, naveo je NUNS.

Bila je među osnivačima Nezavisnog udruženja novinara Srbije i jedna od najaktivnijih članica, naročito tokom devedesetih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare