Sahranjen Milutin Mrkonić

Vesti 02. dec 202112:45 > 20:22 4 komentara
Mrkonjić sahrana
Vesna Lalić/Nova.rs

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS i narodni poslanik, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana. Prethodno je u centralnom holu Skupštine Srbije održana komemoracija.

Njegova poslednja želja bila je da ga sahrane uz pesmu „Čubura“, koju izvodi pevač Beki Bekić. Nad njegovim grobom u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju svirao je orkestar Ace Sofronijevića, a pesmu je otpevao Beki Bekić, prenosi „Nova.rs“.

Na sahranu Milutina Mrkonjića došle su mnoge ličnosti s političke i estradne domaće scene.

Pored partijskog druga Ivice Dačića, na poslednjem ispraćaju Milutina Mrkonjića bili su i Tomislav Nikolić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Rasim Ljajić, Jelena Karleuša, Ceca Ražnatović i mnogi drugi.

Milutin Mrkonjić
Tanjug / Sava Radovanović

Komemoracija u Skupštini Srbije

U centralnom holu Skupštine Srbije održana je komemoracija poslaniku i počasnom predsedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutinu Mrkonjiću.

Komemoraciji su, osim članova porodice, prisustvovali predsednik Srbije, lideri SPS-a, nekadašnji državni funkcioneri Nikola Šainović i Zoran Lilić, legendarni košarkaš Vlade Divac…

Lider SPS-a Ivica Dačić istakao je da je „inženjer Mrka“, kako su ga zvali, bio mnogo toga, a iznad svega graditelj.

„Bio je i komunista i socijalista, i inženjer i radnik, i drug i gospodin. Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Život Mrkonjića je i život ove zemlje. Do poslednjeg dana bio je simbol najboljeg u vremenu kad je zemlja napredovala i razvijana“, rekao je Dačić.

Kako je istakao, Mrkonjić je od 1971. godine, kada je diplomirao građevinu, posvetio svoj život toj oblasti i bio najbolji u tome, „postigao vrh u svemu čime se bavio“.

„Bio je sve što je trebalo da bude, i što je svojim radom zaslužio. Nema kraja u Srbiji u kojem Mrkonjić nije ostavio trag, nema grada i sela gde nije bio i razgovarao sa ljudima. Projekti su bili njegov život“, konstatovao je Dačić, podsećajući da je „Mrka“ komandovao obnovom zemlje 1999. godine, što u „svetu nisu mogli da shvate kako je uspevao“.

Opraštamo se od neponovljivog narodnog čoveka, u kome se spojilo sve najbolje što Srbija ima, zaključio je Dačić.

Košarkaški as Vlade Divac je, opraštajući se od Mrkonjića, naglasio da su njih dvojica bili politički neistomišljenici, ali i prijatelji, koji su imali mnogo toga zajedničkog.

„Nikad nisam sreo čoveka da nije pričao kako je Mrkonjić njemu ili nekom njegovom pomogao“, naveo je Divac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Mrkonjić imao viziju drugačiju od ostalih, neverovatnu energiju i fantastičan šarm, neograničenu maštu i zacrtane ciljeve.

„Hteo je puteve, gradio ih je i onda kad niko u to nije verovao. Uvek je stvari gurao napred, bio je inadžija i prkosnik, ali čovek sa ogromnim brojem prijatelja“, naglasio je Vučić.

On je poručio da će Srbija gledati da se oduži Mrkonjiću.

Mrkonjić je preminuo u subotu u 80. godini i biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare