Komemoracija Dušanu Čkrebiću: Bio je veliki rodoljub

Vesti 14. apr. 202214:29 > 14:291 komentar
Podeli:
Izvor: parlament.gov.rs

U Skupštini Srbije je priređen komemorativni skup povodom nedavne smrti nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Dušana Čkrebića.

Dušan Čkrebić, rođen u Nišu 1927. godine, a umro u Beogradu 7. aprila, bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i političar Srbije i Jugoslavije.

Povezane vesti

Predsednik Predsedništva tadašnje SR Srbije bio je od 1984. do 1986. godine.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da je Čkrebić bio borac, graditelj, inženjer, političar i najviši rukovodilac.

Bio je i "veliki rodoljub, komunista i socijalista, poslednji među velikim svedocima i učesnicima jednog vremena koje je obeležilo živote mnogih generacija", rekao je Dačić.

"Opraštajući se od Dušana Čkrebića, ne opraštamo se od tog vremena u kojem je on ostavio ogroman trag, jer se za života potrudio da ne zaboravimo to veliko vreme", rekao je Dačić i istakao da "za Čkrebića nije bilo dovoljno da život posveti gradnji velikog društva, već je dobro znao da mora mladima da prenese svoje iskustvo".

Dačić je rekao da je imao "veliku životnu privilegiju da od Dušana Čkrebića, mog prijatelja i učitelja, iz prve ruke dobijem savet, očinsku preporuku, ali i drugarsku kritiku. Nisam mogao da imam boljeg i dobronamernijeg učitelja od njega i na tome sam mu večno zahvalan".

On je kazao da Čkrebić, čime god da se bavio i koju god dužnost preuzimao, stizao je do samog vrha - do mesta predsednika Privredne komore, predsednika Izvršnog veća Srbije, odnosno Vlade Srbije, predsednika Skupštine Srbije, predsednika Predsedništva Srbije, predsednika Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

Dačić je rekao da je Srbija "izmenila svoje lice" u vreme kada je Čkrebić bio prvi čovek države - tada je izgrađen auto-put od Beograda do Batočine, završena je pruga Beograd-Bar, počela izgradnja Kliničkog centra u Beogradu i doneta je odluka o izgradnji termoelektrani Nikola Tesla 2 i hidroelektrani Đerdap 2.

Čkrebić je bio odgovoran i za odobrenje izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu i zato će, na predlog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Čkrebić biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Dušan Čkrebić je umro 7. aprila u Beogradu, u 96. godini.

Komentari

Vaš komentar