„Komandant Vuk“ OVK iza haških rešetaka, tereti se za mučenja i ubistva

Vesti 16. apr. 202120:11 > 08:17
Podeli:

Nekadašnji pripadnik i jedan od komandanata takozvane OVK Pjeter Šalja prebačen je sinoć iz Belgije u Hag, po optužbama Specijalizovanog tužilaštva Kosova za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Optužnica protiv njega obelodanjena je nakon što je stigao u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

„Komandant Vuk“,kako su ga zvali tokom sukoba na Kosovu, nije više slobodan nemački građanin već haški pritvorenik. On se našao se iza poznate kapije zatvora u Hagu zbog optužbi da je počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Prema optužnici koja je potvrđena još prošlog juna, Šalja je optužen da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata, u okviru koga snosi individualnu odgovornost da je izvršio, pomogao ili nije sprečio krivična dela iz korpusa ratnih zločina – proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva.

Prema optužnici, on je, sa drugim osobama, pripadnicima takozvane Oslbodilačke vojske Kosova, odgovoran za zatvaranje, prebijanje, mučenje i ubijanje civila u fabrici metala u Kukešu, u kome je bila baza OVK, ali i improvizovani zatvor za neimenovan broj civila „za koja se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK”, tokom maja i početkom juna 1999. godine.

Na osam stranica redigovane optužnice navedeni su detalji optužbi, ali je deo imena i podataka ostao poverljiv i sakriven od šire javnosti.

„Izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Pjeter ŠALJA, svirepo su pretukli [BRISANO] zatvorenika. Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih. Uprkos tome što su [BRISANO] zatvorenika imala rane od vatrenog oružja, oni su nastavili da ih tuku [BRISANO]. Toj dvojici zatvorenika nije ukazana odgovarajuća lekarska pomoć. [BRISANO] je preminuo od posledica ranjavanja u roku od 24 sata, iako je jedan lekar rekao pripadnicima OVK da tog zatvorenika treba odvesti u bolnicu“, navodi se u optužnici.

Pjeter Šalja je tokom sukoba na Kosovu bio poznat i kao „Komandant Vuk“ i bio je jedan od komandanata u zoni Dukađini, odnosno na teritoriji Metohije.

Prema sosptvenim rečima, tužioci su ga u svojstvu osumljnjičenog ispitali pre dve godine u Briselu u kome je 16. marta i uhapšen. Optužnica protiv njega potvrđan je još prošlog juna, a li je obelodanjena tek kasno sinoć, nakon što je Šalja isporučen u Hag.

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanim većima Kosova, kako glasi naziv Haškog suda za Kosovo, pojaviće se u ponedeljak 19 aprila, kada će biti reči o tome kako je uhapšen i prebačen u Hag, da li su poštovane procedure i prava optuženog i da li razume zašto je u pritvoru, da bi već 23. aprila bila održana prva statusna konferencija.

Šalja je osmi pripadnik OVK koji je uhapšen i prebačen u Hag – a peti koji je optužen za ratne zločine, jer se dve osobe terete za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde.

Komentari

Vaš komentar