Komandant Kfora obišao jedinice na Jarinju i Brnjaku: Osiguraćemo bezbednost

Vesti 03. okt. 202115:56
Podeli:
Izvor: Kfor

Dan nakon što su se povukli specijalci i uklonjene barikade kod prelaza Jarinje i Brnjak, komandant Kfora general major Franko Federiči posetio je jedinice ove misije, koje su takođe juče raspoređene kod ovih prelaza. „Jedinice Kfora su u potpunosti spremne da obavljaju ovaj važan zadatak u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, kazao je na Severu Kosova general major Franko Federiči.

Sledeće dve nedelje Kfor će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na Severu Kosova, koji je postignut između Beograda i Prištine, u sklopu dijaloga u Briselu, podsetili su iz Kfora, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Federiči je poručio da je Kfor odigrao bitnu ulogu u rešavanju novonastale situacije, ali i da su se najbitnije stvari odigrale juče, kada je nakon 13 dana odblokiran put, a Sever napustile specijalne jedinice Kosovske policije.

„Koordinacija svih strana je bila veoma bitna…. Osoblje, službenici i vojnici Kfora, razgovarali su i pregovarali povodom uklanjanja barikada i povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije. Sve u svemu, rekao bih da je reč o uspešnom koordinisanju aktivnosti između Evropske unije, misije NATO – Kfor i svih strana koje su u tome učestvovale“, kazao je Federiči.

Federiči je naznačio to da je u proteklim danima vodio razgovore sa svim uključenim stranama i da je o tome izveštavao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, kao i NATO.

„Zahvaljujem institucijama na Kosovu, gradonačelnicima severnih opština i svim zainteresovanim stranama koje su doprinele deeskalaciji situacije na njihovim naporima i radujem se što ću ostati u kontaktu sa njima“, istakao je Federiči.

Podsetivši na to da će pripadnici Kfora ostati na prelazima oko dve nedelje, kazao je da će ova misija osigurati sigurno i bezbedno okruženje kod prelaza i ujedno slobodu kretanja.

Kfor igra fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju primene novog sporazuma, NATO ostaje posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana, preneli su iz NATO i poruku generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, koju je uputio pre dva dana izaslaniku EU na sastanku u sedištu NATO.

„NATO čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma i stabilnosti regiona“, naznačili su iz NATO.

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, od juče su ponovo prohodni. Sat i po pre isteka roka u 16 časova, koji je predviđen dogovorom u Briselu, juče sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili. Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Srbi koji su bili na barikadama su se potom i razišli, a ostali su pripadnici Kfora na oko dva kilometra od samih prelaza.

Komentari

Vaš komentar