Koluvijine reči demantuju, institucije ne reaguju, a i premijerka ga danas brani

Vesti 05. okt. 202119:18 > 20:3717 komentara
Podeli:

Branila je predsednica Vlade svog ministra Sinišu Malog, ali ponovo brani i vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije tvrdnjom da u relativizaciji optužbi koje mu se stavljaju na teret nema ničeg spornog. Iako su im predstavnici vlasti praktično preuzeli posao, reakcija pravosudnih organa izostaje.

Na plantaži Jovanjica pusto, a u medijima o Jovanjici nikad burnije. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio da će „jedan policajac dati iskaz“ koji će, kako je obavešten, mnogo tog promeniti u slučaju Jovanjica i saopštio da će biti više nego interesantno, premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi – istraga je davno završena i ništa ne može uticati na taj slučaj.

Povezano:

„Ako je istina ili makar delić istine postoji u tome što je pričao Predrag Koluvija, onda mislim da je jedini način da javnost shvati šta se dešavalo ovaj koji je uradio gospodin Đukanović. Zato što je postojala kriminalna organizacija duboko ugrađena u državne organe, koja je vršila direktni pritisak na slobodu i život jednog čoveka da bi optužio Andreja Vučića za jedno krivično delo“, navela je premijerka.

Brnabić tvrdi da veruje u institucije, ali nijedna od njih i dalje ne reaguje. Reaguju pojedinci, pravnici koji ocenjuju da je sve što se dešava poslednjih nekoliko dana pravni presedan.

„Tim ljudima u nekom trenutku treba dati potpuno i formalno pravo da sude, nek tamo na livadama presuđuju ogromnom broju ljudi, ali onda nek i odgovaraju za to. Nigde ne piše da mi moramo da imamo sudove, ne postoji neki viši zakon koji kaže „vi morate da imate sudove“, to je civilizacijska tekovina, možda mi nismo za to zreli“, naveo je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić u emisiji „Iza vesti“ TV N1.

Vlasnik plantaže marihuane „Jovanjica“ Predrag Koluvija u svom izlaganju javnosti poručio je i da nije uhapšen već otet, a da se to desilo zbog posla koji mu je navodno ponuđen nekoliko dana pre hapšenja.

„Znam zašto mi se desilo, nisam pristao na neke ponude kada su mi advokati firme Filip Moris nudili da kupe moju firmi i postanem suvlasnik u nekoj novoj firmi. Njihov budžet je bio ukupno 800 miliona evra, s tim da su već imali 40 miliona na računu te kompanije“, rekao je Koluvija.

„Početak problema Koluvije je nekoliko dana pre njegovog hapšenja, kad je odbio da jednoj velikoj svetskoj firmi proda i Jovanjicu i sve što ima vezano za industrijsku konoplju, nudili su mu 800 miliona evra dolara čega već, ali jedino na šta on nije pristao je da da brend Jovanjica“, navela je njegova advokatica Zora Dobričanin na Prvoj TV.

Kompanija Filip Moris u odgovoru BIRN-u najoštrije demantuje sve objave u kojima se dovode u neposrednu vezu sa sudskim postupkom, u javnosti poznatim kao slučaj Jovanjica.

„Kao filijala multinacionalne kompanije koja se transparentno i odgovorno ponaša na svim tržištima na kojima posluje, podvlačimo da smo o ovim optužbama obavešteni isključivo putem medijskih objava, kao i uvek, potpuno smo otvoreni za saradnju sa srpskim vlastima i imamo puno poverenje u nadležne institucije“, naveli su iz te kompanije.

Dok slučaj „Jovanjica 1“ rešava državni vrh u svojim medijskim obraćanjima, iako je suđenje u fazi izvođenja dokaza, pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ nije ni počelo, jer je sedam puta do
sada odlagano. Ostaje zato pitanje ko ne želi da se na sudu ipak čuje sve.

Komentari

Vaš komentar