Koliko je Tanjug dobio od države, a koliko (manje) Beta i Fonet

Vesti 25. apr 202118:09 5 komentara
N1

Ministarstva, Vladine kancelarije i javna preduzeća izdvajaju milione dinara za novinske agencije, kako bi, između ostalog, u medijima bile ispraćene njihove aktivnosti. Prema podacima sa portala javnih nabavki, Tanjug je od leta prošle godine dobio pet ugovora ukupne vrednosti od 7,7 miliona dinar, Beta tri vredna oko 2,8 miliona dinara, a Fonet samo jedan i to u vrednosti od oko 850.000 dinara, navodi Nova.rs.

Agencija Tanjug je poslednjih meseci bila u centru pažnje javnosti i to nakon odluke Vlade da je na 10 godina ustupi firmi “Tačno”, što je u APR formalizovano u martu ove godine. Za Odluku o ustupanju javnost je saznala u decembru prošle godine. Od promene vlasništva u APR-u, Tanjug je dobio dva nova posla sa ministarstvima. Tako je u aprilu ove godine Ministarstvo za rad i zapošljavanje sklopilo ugovor sa tom agencijom u vrednosti od 1,19 miliona dinara sa PDV-om, prenosi portal Nova.rs.

Tanjug je, dodaje se u tekstu, u istom mesecu dobio posao i od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vredna 1,8 miliona dinara sa PDV. Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, za taj novac Ministarstvo je dobilo usluge servisa vesti, fotoservis i video servis. Posao je dodeljen u pregovaračkom postupku, a kao razlog nepostojanja konkurencije navode se tehnički razlozi, odnosno to što samo određeni privredni subjekat može da “isporuči dobra, pruži usluge ili izvede radove”, navodi Nova.rs.

Tanjug je, dodaje se, u avgustu prošle godine dobio posao “praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije za KiM” vredan oko 1,6 miliona dinara, dok je u novembru 2020. za vesti koje proizvodi sklopio ugovor sa Ministarstvom spoljnih poslova u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara. Ista agencija je u decembru dobila oko dva miliona evra za medijsko praćenje Ministarstva za zaštitu životne sredine, piše ovaj portal.

Beta je u isto vreme sklopila tri ugovora, a u toku je pregovarački postupak sa Kancelarijom za saradnju sa medijima za njene usluge. Reč je o poslu vrednom oko 700.000 dinara bez PDV. Ta novinska agencija zaključila je ugovor i sa JP Pošta Srbije u decembru prošle godine u vrednosti od 714.000 bez PDV. Pošta je tako Beti platila usluge praćenja i izveštavanja javnosti o aktivnostima tog preduzeća. Ista agencija ima ugovor i sa Ministarstvom kulture i informisanja iz avgusta prošle godine vredan 779.988 dinara.

Sudeći po podacima objavljenim na sajtu portala javnih nabavki, za razliku od Tanjuga i Beta, agencija Fonet zaključila je samo jedan ugovor i to sa Ministarstvom spoljnih poslova u vrednosti od oko 845.000 dinara sa PDV. To ministarstvo tako je platilo Fonetu usluge multimedijalnog paketa servisa vesti Foneta, prenosi Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare