Koliko građani Srbije doniraju, kome i za šta

Vesti 13. jun 202217:20 > 19:12 0 komentara

Vrednost donacija u Srbiji 2021. godine iznosila je 42,5 miliona evra, a 70 odsto tog iznosa bilo je za zdravstvo, kaže Miloš Janković, Direktor za partnerstva u fondaciji Katalist. Sve više davanja usmereno je na hitne porebe, poput lečenja dece, a sve manje za strateške oblasti, što treba da bude alarm za državu, rekao je on.

Pročitajte još:

Građani su najviše donirali za zdravstvo, potom za smanjenje siromaštva, gde je najvažnija stavka pomoć gladnima i ugroženima, a kompanije su dosta donirale za obrazovanje, rekao je Janković u Danu uživo na N1.

“Fondacija Budi human, preko nje je donirano 24,5 miliona evra. To je 57 posto celog iznosa (donacija)”, kazao je Janković.

Od ukupnog iznosa od 42,5 miliona evra, oko 60 odsto su donirali građani a trećinu kompanije, naveo je on i dodao da građani najviše doniraju i u razvijenim ekonomijama i demokratijama.

Postoje pozitivni trendovi i u oblastima rodne ravnopravnosti i životne sredine, ali postoji “more drugih tema” kao što su kultura i umetnost, rekao je Janković.

On je dodao da je sada pitanje kako će nova vlada reagovati na predloge poslate pre više godina za poboljšanje situacije u oblasti dobročinstva.

“Država danas naplaćuje PDV kada kompanija želi da donira hranu ugroženima”, navodi Janković kao primer i poziva državu da usvoji predloge koje je fondacija Katalist poslala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!