Kolega namestio „volej“, Martinović iskoristio – 13 minuta sipao brojne optužbe

Vesti 17. mar 202119:27 10 komentara

Kako se izbori u Srbiji bliže, sve su izglednije šanse da se uslovi poboljšaju, da se sa vređanjem i crtanjem meta prestane...U to ime, šef naprednjaka u Narodnoj skupštini Aleksandar Martinović optužio je direktore nevladine organizacije Crta, koja prati i analizira rad parlamenta, i urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića, da peru strani novac i da su kriminalna udruženja. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je ranije danas za N1 rekla da bi bilo dobro da novinarska udruženja koja su istupila iz radne grupe, razmotre tu odluku i vrate se zajedničkom radu.

Dobio je dva minuta da bi replicirao kolegi iz SPS-a koji ga je branio od nevladinog sektora. Šef naprednjaka Aleksandar Martinović, bez da ga je predsedavajući opomenuo, duže od trinaest minuta iznosio je brojne optužbe – mete novinar Krika Stevan Dojčinović i direktori nevladine organizacije Crta Raša Nedeljkov i Vukosava Crnjanski, ne izostavljajući privatne detalje.

„Živi u Zemunu, u stanu od sto kvadrata i vozi džip Tojota land kruzer“ kazao je.

POVEZANE VESTI

A nakon što je kolege poslanike, koje, kako je objasnio, svakoga dana zasipaju lažima, upitao ko od njih ima stan od sto kvadrata i vozi novi džip, Martinović je pojasnio kako, kako je rekao, kvaziintelektualci iz nevladinog sektora žive.

„Dobijaju novac iz inostranstva, jednim delom ga ovde troše, ono što ne uspeju da potroše na skupocene automobile, stanove, odela, mobilne telefone, lažne projekte koji nikada nisu napravljeni, onda taj novac iznose u inostranstvo. To nisu nevladine organizacije, to su ustvari, da se ne lažemo i da govorimo otvoreno ljudski, a ne ptičijim jezikom – to su kriminalna udruženja“, izjavio je Martinović.

A pre ovog nastavka serije napada poslanika na novinare istraživače i nevladin sektor, ekipa N1 tražila je reakciju ministarke kulture i informisanja, prethodne predsednice Skupštine Maje Gojković. Njene reči, zvuči tako, njen stranački kolega današnjim nastupom, učinio uzaludnim.

„Ubeđen sam da novinarska udruženja koja su donela prvobitnu odluku da izađu iz radne grupe koja će se baviti bezbednošću i zaštiti novinara treba da razmotre tu odluku i da se vrate, da nastavimo zajednički rad, a mislim da se novinari u našoj zemlji međusobno suviše optužuju i suviše dele“ rekla je Gojković.

Nismo stigli da je pitamo ko i zašto pravi te podele među novinarima. A izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik još jednom je ponovio da pažljivo prati šta se dešava u Srbiji.

„I sam sam javno izrazio zabrinutost oko kampanje u kojoj se targetiraju istraživački novinari KRIK-a, ali kao što sam rekao, jako je važno da sagledamo celu sliku. Treba diskutovati o pojedinačnim slučajevima, treba da se čuje glas naroda, ali najvažnije je sistemski zaštititi novinare, podržati slobodne i nezavisne medije i da javni servis ima snage da reprezentuje javni interes. To su ključne stvari“, ocenio je Bilčik.

Obezbediti ambijent u kome sloboda medija i uloga civilnog društva mogu da se realizuju nesmetano i bez pritiska, to je bila tema sastanka predsednika države i šefa delegacije EU Sema Fabricija. Vučić je posebno naglasio da se zalaže da predstavnici svih medija rade svoj posao u atmosferi potpune slobode izražavanja i da tome ostaje i lično posvećen, jer sloboda medija je, kako je predsednik rekao, jedna od najvećih tekovina demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare