Koje baterije će duže raditi: Koje bi da ugase Rio Tinto ili koje bi da ga održe

Vesti 27. dec. 202119:317 komentara
Podeli:

Projekat Jadar neće biti povučen, iako su to tražili pojedini opozicioni političari, poručuje predsednik države. Deo onih koji su pozivali na blokade, najavljuje da će se posle praznika nastaviti sa protestima, uz poruku građanima - da će kada budu videli leđa vlasti, videti leđa i Rio Tintu.

Koje baterije će izdržati duže – one koje bi da ugase Rio Tinto u Srbiji ili one koje ga drže na stend baju. Povučena su dva Zakona i prostorni plan grada Loznice, ali priča o rudniku nije zatrpana.

Povezane vesti

„Posao nije gotov, pod pritiskom je Rio Tinto rekao da će zastati, ali je ta kompanija to samo rekla, a učinila suprotno, pritiska ljude da im prodaju imovinu, ako ne kupe dovoljno ne mogu da počnu projekat. Suština procesa je da su ova vlast i Rio Tinto jedno i da onog trenutka kad vidimo leđa vlasti, videćemo leđa i Rio Tintu“, poručio je predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

On kaže da su ekološki aktivisti vlastima dali rok do 7. januara da "izbriše" projekat Jadar, u suprotnom se protesti nastavljaju. Predsedniku države to brisanje nije u fokusu.

"Taj projekat stoji i nigde se pomerati neće. Oni su ga doveli, a mi smo uradili sve što je narod tražio i to je to, ali, šta ćete, neki ne znaju šta će sa sobom, približavaju im se izbori, pa moraju i ovim drugima da uzmu deo glasova", decidan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nova Uredba EU o baterijama, mogla bi da utiče i na potencijalno vađenje litijuma u Srbiji, ukoliko baterije proizvedene od njega budu plasirane na tržište Unije. Taj akt kojim će se od kompanija zahtevati da se pridržavaju ekoloških standarda u svojim lancima snabdevanja, i dalje je tek u procesu usvajanja.

Komentari

Vaš komentar