Kod uginulih labudova u Beogradu potvrđen virus ptičjeg gripa

Vesti 12. okt 202115:301 komentar
Podeli:
labudovi
Izvor: Pixabay

Prisustvo virusa avijarne influence (pottipa H5N8) kod divljih ptica potvrđeno je kod uginulih labudova 1. oktobra na teritoriji opštine Zemun, kao i 6. oktobra kod dva labuda u Borči i na lokaciji Кovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda, saopštla je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

„Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti Avijarna influenca kod divljih ptica, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice“, navodi se u saopštenju na sajtu Uprave.

Dodaje se da avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Ističe se da su sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

„Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru“, dodaje se u saopštenju.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja, piše u saopštenju.

Na sajtu Uprave za veterinu se nalaze uputstva i informacije za uzgajivače živine, veterinare, lifleti, tabela i mapa žarišta.

Komentari

Vaš komentar