Koalicija: Po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

Vesti 30. nov 202115:49 > 15:596 komentara
Izvor: Logo

Koalicija za slobodu medija u saopštenju protestuje povodom informacije objavljene u medijima da će Evropska komisija formirati "prvu evropsku novinsku redakciju" i uključiti Tanjug u njen rad i pita je po kojim to kriterijumima je ona izabrana.

Prema dostupnim podacima, u pitanju je, kako se navodi, redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama. Bavila bi se izveštavanjem o procesima u vezi sa Evropskom unijom i trebalo bi da počne da radi sredinom 2022. godine, a Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug, navodi se u saopštenju.

Koalicija podseća da je Tanjug medij koji je „prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji“. Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije, navode.

Novinska agencija Tanjug trebalo je da prestane sa radom u oktobru 2015. godine, podsećaju i dodaju da čak pet godina posle tog roka poslovala je i emitovala informacije uz odobravanje iz vrha vlasti.

Kako se ukazuje u saopštenju, posle pravnih akrobacija, brend Tanjug koristi firma Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na 10 godina.

Koalicija pita Evropsku komisiju „kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana?“

„Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona eura, a da je reputacija te agencije duboko narušena, jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije? Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije“, upitala je koalicija.

Koalicija za slobodu medija poziva učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice u vezi sa radom ovog medija, kao i da razmisle da li će informacije koje budu plasirao u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Komentari

Vaš komentar