Koalicija: Nadležni da zaustave kampanju protiv KRIK-a

Vesti 23. jul 202115:42 > 16:32 4 komentara
N1

Koalicija za slobodu medija pozvala je danas sve nadležne institucije i odgovorna lica da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da pod hitno zaustave opasnu i protivzakonitu kampanju, koju protiv redakcije Centra za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK) vode provladini mediji u Srbiji.

Ova žestoka kampanja započela je nakon što je KRIK u sredu objavio delove transkripta iskaza privedenog vođe grupe Principi Veljka Belivuka iz istrage koja je u toku, u kojem je govorio o povezanosti svog kriminalnog klana sa državnim vrhom i porodicom predsednika Srbije, saopštila je Koalicija.

Povezane vesti

Kao odgovor na teške optužbe i ovog puta su svi provladini mediji orkestrirano krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča.

Ukazuje se da je nedopustivo da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza, targetira kao medij u službi kriminalnih klanova, samo zato što profesionalno i beskompromisno radi svoj novinarski posao.

Posao svakog novinara je da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko se oni odnose na povezanost vlasti i kriminala, a pravo svakog građanina je da za te probleme zna, kako bi mogao da donosi informisane odluke, navodi se u saopštenju.

Nedopustivo je da se u provladinim tabloidima nastavlja kampanja protiv novinara i redakcije KRIK, koja inače traje već godinama, a zbog čega niko nikada nije odgovarao, iako su članovi redakcije doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje, ocenila je Koalicija za slobodu medija.

U saopštenju se navodi da su takve kampanje postale svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji i da u njima učestvuju političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu.

Članovi Koalicije za slobodu medija su u više navrata upozoravali domaću i inostranu javnost da je situacija neizdrživa i da je potrebna hitna reakcija nadležnih kako bi se napadi i kampanje zastrašivanja novinara zaustavili.

U martu 2021. godine članice Koalicije napustile su Vladinu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, zbog odsustva bilo kakve diskusije i reakcije na opasnu kampanju protiv portala KRIK.

Ta grupa ponovo ćuti na najnovije ispade protiv KRIK, ističe Koalicija i zahteva hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje i Tužilaštva.

Koalicija poručuje da će novinari nastaviti da rade svoj posao i da će udruženja usmeriti sve svoje kapacitete kako bi ih na tom poslu zaštitili, omogućili im nesmetan rad i siguran život, što bi trebalo da učine i nadležni.

UNS: Etiketiranje novinara KRIK-a neprihvatljivo i opasno

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je etiketiranje novinara portala KRIK kao simpatizera ili pripadnika kriminalnih klanova „neprihvatljivo i opasno po njihovu bezbednost“. Kako je naveo UNS, na naslovnim stranama dnevnih novina „Alo“, „Informer“ i „Objektiv“ nalaze se naslovi „Krik koljača i lažova“, „Krik je prvi opalio metak“, tekst „mafijaško-koljački portal Krik“.

„UNS se protivi i odluci uredništva da izjave iz istrage osumnjičenih za teška ubistva i mučenje predstavljaju čitaocima kao neupitne, kao što je to učinio list Nova na svojoj naslovnoj strani“, dodao je UNS u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare