Koalicija NADA za odbacivanje nemačko-francuskog predloga za Kosovo

Vesti 12. nov 202213:00 50 komentara
Fonet/Milica Vučković

Nemačko-francuski predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije je neprihvatljiv za Srbiju, ima karakter neobavezujućeg dokumenta i treba ga najodlučnije odbaciti, poručila je koalicija NADA koju čini Novi DSS, POKS i 25 udruženja građana.

„Iako i dalje ima karakter ‘non-pejpera, tj. formalno neobaveznog dokumenta, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da će navedeni predlog integrisati u dijalog Begrada i Prištine, koji se vodi pod okriljm EU što još jednom pokazuje da EU srpsku južnu pokrajinu smatra nezavisnom državom“, navodi u saopštenju ta koalicija.

„Za Srbiju ne može da bude prihvatljiv nijedan predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije koji, kao ovaj nemačko-francuski, nije, po kazivanju srpskih zvaničnika, u saglasnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i koji sadrži odredbe bilo priznavanja, bilo prihvatanja secesije Kosova od strane Srbije“, izjavio je predsednik Novog DSS i narodni poslanik Miloš Jovanović, jedan od čelnika koalicije NADA.

Jovanović je ukazao da bi „bilo kakav vid prihvatanja secesije Kosova i Metohije suštinski predstavljao nacionalno samoubistvo i otvorio put ka novom talasu geopolitičke nestabilnosti i daljeg rastakanja srpskog nacionalnog i državnog prostora“.

„Utoliko je od presudnog značaja da bez daljeg odlaganja dođe do, u metodu postupne ali u ishodu korenite, promene kosovske politike koju vodi Srbija“, ocenio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare