Ko to Srbiji ne da, kako kaže predsednik, da „štrči“?

Vesti 21. mar 202119:29 > 22:21 118 komentara

U jednom od intervjua tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je od pojedinih svetskih zvaničnika dobio poruku da Srbija ne sme da bude uspešnija od drugih zemalja. Ko ima takve zahteve nije želeo da otkrije, već je samo insinuirao da je reč o Zapadu.

Da je Srbija „ekonomski tigar“ koji živi „zlatno doba“ predsednik je obaveštavao građane mnogo puta. Izgleda da ga nisu samo oni čuli već i neki važni ljudi preko granice, kojima to para uši.

Pročitajte još:

Zato su mu, priča Vučić, dali ne tako dobronameran savet.

„Srbija mora da bude „more humble“ (poniznija). Dakle, moramo da budemo skromniji, smerniji i ako hoćete i ponizniji. Jer ne može Srbija da bude ta koja će da deli vakcine. Ne može Srbija da bude uspešnija od nekih drugih“, izjavio je predsednik Srbije.

Srbiji je pokazano da je za zadnju klupu u razredu i da ne može da se takmiči sa odlikašima osim u „loptanju“, nastavlja šef države.

„Mi moramo da ostanemo mali, ne smemo da štrčimo, jer kad štrčimo – ode glava. Ne mislim fizički, već mislim politički, a to politički ponekad može da bude i fizički“, poručio je on.

Ko bi od zapadnih zvaničnika tako nešto tražio? Predsednik ne želi da otkrije, a politikolog Boban Stojanović konstatuje – niko.

„Siguran sam da se taj događaj nije desio i da je izmišljen. To se ne radi ni u formalnim, ni u neformalnim sastancima i siguran sa da je Aleksandru Vučiću tako nešto palo na pamet da može da prenese, zarad unutrašnjih političkih potreba u Srbiji“, ocenjuje Stojanović.

Stojanović smatra da je takva retorika usmerena isključivo ka biračima SNS-a koji nisu preterano pro-evropski orijentisani.

„Oni vole da tako predsednik glumi nekakvog velikog lidera nasuprot evropskim liderima ili svetskim zvaničnicima i da im, kako se to kaže – odbrusi koju. Suštinski ipak to Aleksandar Vučić nikad neće uraditi, ali njegovi birači će misliti da je on to izveo“, napominje Stojanović.

Jedan od autora satirične emisije „Pljiž“ Vojislav Žanetić na sve gleda kroz prizmu predstojećih izbora i misli da je reč o političkom marketingu.

„Komunicira prema ljudima koji nemaju finesu razlikovanja zapadnih politika i koji pod Zapad podrazumevaju „oni koji su nas bombardovali“, „koji nas pritiskaju“. Koristi taj rečnik koji je star od 90-ih godina“, rekao je Žanetić.

Kada je reč o devedesetim, da se ne bi ponovila ’99, Srbija mora da nastavi sa pojačavanjem vojnog arsenala, poručuje predsednik.

„Nećete valjda da ostanemo slabi, da budemo nekonkurentni po tom pitanju i da svako može da nam pripreti. Ako se naoružavate želite da sačuvate od potencijalne agresije svoju zemlju i svoj narod“, naglasio je predsednik Aleksandar Vučić.

U antiratnom pokretu „Žene u crnom“ ovakve Vučićeve izjave vide kao – cinizam.

„Nas kao građanke Srbije jako, jako to zabrinjava i reagovaćemo i prosto to je jedna u nizu brutalnih, militarističkih, opasnih izjava koje proizvode tenziju u regionu – to je Aleksandar Vučić“, kazala je Staša Zajović, iz organizacije „Žene u crnom“.

Umesto u naoružanje treba ulagati u zdravstvo, obrazovanje i mir, zaključuje Zajović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare