Ko sve mora u karantin kada je dete u vrtiću zaraženo – bez jasnih pravila

Vesti 24. mar 202119:54 > 20:00 40 komentara

Na početku pandemije, verovalo se da deca ne obolevaju od virusa. Danas je, međutim, zaražene dece i u školama, ali i u vrtićima, o čemu postoji malo ili nimalo podataka. Ko sve ide u karantin ukoliko se dete u vrtiću zarazi? Televiziji N1 obratili su se roditelji, zbunjeni odlukom vrtića da svu decu iz grupe i po jednog roditelja pošalju u dvonedeljnu izolaciju i to, kako kažu, naredbom preko vajber poruke.

SMS: Poštovani roditelji, usled pozitivnog rezultata na Covid 19 deteta iz predškolske grupe, sva deca predškolske grupe koja su boravila u vrtiću 15.03. i 16.03. moraju u izolaciju dve nedelje.

Da u izolaciju ide tridesetpetoro dece iz vrtića Poletarac, ali i isto toliko roditelja, obavešteni su u nedelju popodne, istog dana kada im je traženo da dostave ime i matični broj onog roditelja koji ostaje s detetom u izolaciji.

Povezane vesti

„Bez mogućnosti da bilo šta zajednički prokomentarišemo na grupi koja je proglašena kao komjuniti grupa što znali da niko od nas ne može da komentariše, već samo dobijamo informacije koje čitamo“, kaže Jana Barjaktarević iz Saveta roditelja PU „Poletarac“.

Stavljeni su, kažu, pred svršen čin, i to čin pun nelogičnosti. Najpre, u karantin idu samo deca koja su bila u vrtiću u ponedeljak i utorak, ne i ona koja su dolazila od srede do petka. A potom karantin se retroaktivno računa od srede, a o tome su obavešteni skoro pet dana kasnije. I to nije sve.

SMS: U obavezi je da bude jedan od roditelja deteta u izolaciji, dakle ne treće lice (baka, deka…) Molimo vas da razumete da su ovo odluke od strane više instance kojih moramo da se pridržavamo svi.

Ipak, jedan broj roditelja odlučio je da ne da svoje podatke i ne ode u karantin, ne bez zvaničnog dopisa.

„Nama je rečeno u redu, vi ste odbili, ja sad šaljem vaše podatke i vi sad čekajte poziv sanitarnog inspektora“, kaže Barjaktarević.

N1: Da li vi sada kršite karantin time što razgovarate s nama?

„Evo, ja ovde prisutna se prijavljujem, da, kršim ga, u smislu da ja moram da izađem do prodavnice da kupim šta treba, sama sam s dvoje dece, nisam dobila zvaničan dopis, zapravo, ja ga i ne kršim, nemam zvanični dopis. Kršim usmenu reč“, kaže ona.

I upravo je s rečima i zapelo. Na pitanja koja smo, u ime roditelja, postavili nadležnoj predškolskoj ustanovi Boško Buha stigao je šturi odgovor da postupaju isključivo u skladu s instrukcijama Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, donetim još 5. maja prošle godine, kao i instrukcijama Gradskog zavoda za javno zdravlje i nadležnog epidemiologa Doma zdravlja Palilula.

I možda Zavod i nadležni epidemiolog predviđaju karantin za decu i roditelje, ali u dopisima oba Ministarstva na koje se PU poziva, mera obaveznog karantina za decu i roditelje – ne postoji. Na konkretno pitanje N1 za konkretni slučaj i član kriznog štaba odgovara načelno.

„Što se tiče pitanja vezano za decu, naravno, svi oni koji u svojoj užoj porodici s kojom žive imaju ukućanina koji je oboleo, naravno da i oni moraju ići u izolaciju“, kaže član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Zanimljivo, primećuju s druge strane roditelji, kada su se u vrtiću zarazili vaspitači – osim njih niko drugi nije morao u karantin. A obrazloženje koje su dobili je da su zaposleni nosili maske, za razliku od dece.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare