Ko se testirao privatno, zeleni sertifikat im nije validan – ima li rešenja?

Vesti 29. jan 202219:38 > 19:41 46 komentara

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine do danas koronavirusom je bilo zaraženo više od 330.000 ljudi. Veliki broj građana testirao se u privatnim laboratorijama. Kao pozitivni evidentirani su u Institutu Batut i Ministarstvu zdravlja, ali nemaju validni zeleni kovid sertifikat koji izdaje eUprava, ukoliko prethodno nisu primili i buster dozu vakcine, jer ti podaci nisu uneseni i u njihovu bazu podataka.

Pročitajte još:

Kada pacijenti dođu u privatnu laboratoriju da se testiraju, uzimaju se njihovi lični podaci. Ti podaci zajedno sa rezultatom testa se svakodnevno šalju Batutu za Beograd i gradskim zavodima na lokalu, kao i sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

„Šta oni rade sa tim podacima koje mi pošaljemo, ne znamo. Pretpostavljam da se uzimaju za ukupne dnevne izveštaje koji se objavljuju svakodnevno, ali da li se unose pacijenti i baze, mi o tome nemamo nikakve podatke“, kaže predsednica Udruženja privatnih laboratorija Mirjana Sarkić.

Ovi građani, iako su preležali kovid-19 neće moći da putuju ili da borave, na primer, u restoranu ili kafiću posle 20 časova, jer njihov zeleni kovid sertifikat nije validan.

Zašto ovo nije usaglašeno, šta u tom slučaju građani treba da urade i da li će se to rešiti pitali smo Institut Batut, ali i Kancelariju za eUpravu. Uprkos obećanja na će na pitanja odgovoriti, odgovori nisu stigli.

Kome bi mogli da se obrate ili žale građani kojima su uskraćena prava, nije precizno određeno, ali postoje dva mehanizma – da pošalju zahtev Batutu, koji je nadležan za izdavanje sertifikata, a ukoliko budu odbijeni da se obrate savetniku za zaštitu prava pacijenata i da obaveste zdravstvenu inspekciju, kaže pravnica Marina Mijatović.

„Nisam sigurna u ovom trenutku da ti mehanizmi mogu dati rezultat, ali prosto ovo pitanje mora da se pokrene. I ono što je bilo potrebno još na početku pandemije, kad je dozvoljeno privatnim zdravstvenim ustanovama da rade testiranja, sistemi tih ustanova su morali biti umreženi sa sistemom Batuta“, kaže Mijatović.

Pre nekoliko meseci udruženje privatnih laboratorija tražilo je sastanak sa predstavnicima Batuta ali i Ministarstva zdravlja. Ministar Lončar ih nije primio, ali jeste diretorka Batuta.

„Rekla je da će se ubrzati procedura implementaciije privatnih zdravstvenih ustanova u ovaj informacioni sistem u koji se slivaju svi podaci. od tada mi nismo dobili nikakvo obaveštenje, ispunjavamo sve njihove zahteve, šaljemo spiskove svakodnevno, direktnu vezu nemamo i ne znamo da li se to unosi“, kaže Mirjana Sarkić.

Praksa je do sad pokazala da građani koji su ovoj situaciji, treba da urade test na prisustvo antitela u nekoj državnoj laboratoriji da bi imali validan zeleni kovid sertifikat, ali nevolja tu ne prestaje. Taj podatak važi samo u Srbij i samo tri meseca, nakon toga biće potrebno izdvojiti novac za novo testiranje, a na koncu svega evropski zeleni sertifikat takav test na antitela ne prepoznaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare