Ko se boji virusa još – građani između straha i želje za slobodom

Vesti 09. jul. 202119:2050 komentara
Podeli:

Iz Kriznog štaba ređaju se kritike - previše smo opušteni, veoma neposlušni. Kažu - delta soj cirkuliše, a ponašamo se kao da je sve u redu. Na svoj i račun onih koji bi trebalo da kontrolišu sprovođenje njihovih odluka govore blažim tonom. Doneli su mere, na narodu je da ih poštuje. A narod - kao i ranije - misli o slobodi, o virusu će kad se ponovo razbukti. Prema proceni struke čini se - veoma brzo.

Povezane vesti:

Slično kao pre godinu dana – korona oslabila, opuštenost zavladala. Ulice pune šetača, bašte gostiju, za mere malo ko mari.

Kupališta krcata, organizuju se festivali sa preko 40.000 posetilaca, iz noćnih klubova odzvanja do zore…

„Đavo će nam biti kriv kad prođe ovo leto, kad dođe jesen, a možda i u avgustu“. kaže jedan meštanin Beograda.

„Jednostavno, ljudska želja, ljudski poriv da malo izađemo i da se malo osvežimo“, govori jedna Beograđanka.

„Pa ja mislim da smo se previše opustili“, kaže jedan mladi Beograđanin na pitanje da li smo se previše opustili.

Dodaje da se pridržava mera „tamo gde se većina pridržava“, a u nekim objektima „ako niko ne nosi masku, ne nosim ni ja“.

O prostornoj distanci i maskama na otvorenom razmišlja manjina. Slično je i tamo gde su te dve stvari najpotrebnije – u gradskom prevozu.

„Ja retko idem, malo pešačim više, ali nose ljudi“ govori jedan meštanin koji čeka na autobuskoj stanici, a koji kaže da se pridržava mera.

Beograđanka do njega smatra da se maske nose u manjoj meri nego pre.

Na pitanje da li bi trebalo da se pooštri kontrola, kaže: „Ja sam uvek za“.

„Živimo u Kataru poslednje dve godine, tamo su veoma stroga pravila. Svi nose maske, sve vreme. Tako da, navikli smo se na maske“, rekla je jedna žena za N1.

Prema njenim rečima, u Srbiji je potpuno drugačije, i definitivno ima više slobode.

Nedeljama Krizni štab kritikuje da se ponašamo kao da virusa nema, a nedovoljno je vakcinisanih. Doktor Predrag Kon upozorava da nam se približava četvrti talas epidemije. Procenjuje – već sledeće nedelje dnevno ćemo imati između 100 i 150 novozaraženih.

Kaže Kon i da smo „ozbiljno neposlušni“, te da treba da se dozovemo pameti, ali ne govori zašto donosioci odluka ne pooštre kontrolu poštovanja mera, kada je neposlušnost evidentna.

I epidemiološkinju Vericu Ilić zanima gde su nadležni. Konstatuje – odgovorni su građani, ali i država koja ima mehanizme za sprovođenje mera svog Kriznog štaba.

„Pa evo, pođimo od komunalne inspekcije, koja je, koliko se sećam, bila veoma aktivna prethodnih godina i jurila prodavce lubenica po Beogradu. Zar ta ista komunalna inspekcija sa svojim ovlašćenjima ne može da kontroliše autobuse, skupove i sva ona mesta koja su rizična“, kaže Verica Ilić iz organizacije Ujedinjeni protiv kovida.

Ilić ocenjuje – prošlogodišnji scenario će se ponoviti, verovatno ne u istom obimu, zahvaljujući vakcinisanima. Ali upozorava, ako sve ostane kao sada, uskoro će biti ozbiljna situacija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar