Kon: Donete mere nisu dovoljne

Vesti 16. mar 202111:43 > 12:03 53 komentara
N1

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je nakon sednice Kriznog štaba da donete mere za borbu protiv koronavirusa predstavljaju kompromisno rešenje, ali da medicinski deo smatra da nisu dovoljne.

„Jer, posle pet dana nećemo još uvek videti nikakve efekte ovih mera“, objasnio je Kon za Tanjug i ocenio da odluka Kriznog štaba ne zadovoljava ni one koji razmišljaju više o ekonomiji.

Ipak, dodaje Kon, doneta odluka je „konstruktivna“ i doneta je posle dužih konsultacija.

Povezane vesti

„Mislim da se još uvek ne razume trenutak u kom se nalazimo, da je ovo najveća pandemija ne samo ovog veka“, kaže Kon.

On ocenjuje da je zdravstveni sektor do te mere iscrpljen i da je potrebna podrška čitavog društva.

„Počinje dominacija britanskog soja. Nije ovo posledica samo nepridržavanja mera nego i prisustva invazivne varijante virusa koja se spušta i prema mlađem uzrastu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kazne za prekršioce mera će morati da budu „ozbiljnije“.

„Između ostalog postoji ideja da svi oni koji su na nelegalnim skupovima, žurkama… budu testirani i da nakon toga ko bude pozitivan bude jasno kažnjen. Bilo je priča i o društveno korisnom radu, ima jako puno posla u kovid bolnicama koji ne zahteva medicinsko znanje. Ne očekujem da se to sprovodi nego samo u smislu odvraćanja jer ovo moramo da zaustavimo“, rekao je Kon.

Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sednice Kriznog štaba da će od srede do sledećeg ponedeljka važiti mere koje su bile na snazi prethodnog vikenda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare