Ko ne može da dokaže da je zakonito stekao imovinu, plaća porez 75 odsto

Vesti 23. feb 202119:51 118 komentara

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas su i izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu. Ovim zakonskim rešenjem, pored ostalog, neko ko ne može da dokaže da je zakonito stekao imovinu, biće oporezovan sa 75 odsto njene vrednosti.

Da li je neko kupio stan ilegalnim ili pošteno zarađenim novcem, izgleda da Zakon o poreklu imovine neće otkriti. Izmenama ovog akta „nezakonito stečena imovina“ postaje ona „na koju se utvrđuje poseban porez“. Poslanici koji Zakon kritikuju, kažu da se najavljivao uz fanfare, a u suštini je samo kupovina glasova.

„Pokušavate marketinški da se opet dopadnete ljudima koji treba da glasaju za vas, a onda ćete s vremenom to ublažavati kad javnost zadrema, gurnuti i otupeti oštricu tog zakona“, rekao je poslanik Vladan Glišić.

Povezane vesti:

„Tu nema marketinga, tu ima samo ozbiljna priprema, ozbiljni inspektori, sektor koji je već napravljen u Poreskoj upravi, koji je spreman da obavi svoj posao shodno zakonu i u borbi protiv korupcije, a za dobrobit svih građana Srbije. Da se konačno uvede red“, kaže ministar finsnsija Siniša Mali

„Ovo je antikorupcijski zakon par ekselans“, dodala je ministarka pravde Maja Popović.

Nije izuzetan, kao što nije i oruđe protiv korupcije, misli Zlatko Minić iz Transprentnosti. Boji se da će biti i političko oruđe, jer nigde jasno ne piše ko će biti kontrolisan. Ranije je to trebalo da se odluči smernicama koje su bile tajne.

„Sada su smernice izbačene ovim predviđenim izmenama i izbačena je ta eksplicitna odredba o tajnosti. Da li će ova analiza rizika biti tajna ili ne, ostaje da se vidi, ali i dalje ostaje ogromno diskreciono pravo u vezi sa tim ko će biti ko će biti kontrolisan“, kaže Minić.

Radivojević: Mali odličan primer, moglo bi da se krene od njega

Ministar Mali sjajan je primer i moglo bi da se krene baš od njega, kaže novinarka KRIK-a. Njena redakcija otkrila je da je Mali, pored ostalog, raspolagao sa 45 računa i kupovao stanove po bugarskom primorju.

„Živi život koji je sve vreme na višoj nozi od one na kojoj bi mogao da živi sa platom javnog funkcionera. Ne razumem zašto nije naglašeno da će prvo biti proveravani oni koji raspolažu našim novcem“, navela je Jelena Radivojević iz KRIK-a.

Pod lupom će, izgleda, biti ipak oni koji trenutno nemaju pristup državnom budžetu.

„Kako je do te imovine došao Dragan Đilas, kako je došao Vuk Jeremić, kako su došli mnogi, koji su došli na valu petooktobarskih promena 2000. A mi ih se sećamo vrlo dobro. Imali su pocepane farmerke, probušene cipele – što bi rekao naš narod nije imalo kuče za šta da ih ujede“, rekao je poslanik SNS Aleksandar Martinović.

Ako se dokaže da je nešto nelegalno stečeno, Poreska uprava naplaćivaće porez od 75 odsto. I to je, prema izmenama Zakona, predviđena kazna.

„Po mom mišljenju, to bi trebalo da se nastavi dalje i da se utvrđuje da li je imovina stečena zapravo kriminalom, a ne samo da se stane na naplati poreza ako postoje sumnje da nije stečena legalno“, kaže Radivojević.

A koliko daleko će u nečiju prošlost da se zadire, ovaj Zakon ne kaže, ističe ova novinarka. Ne piše ni to da li će njime biti obuhvaćeni ratni, kao i profiteri privatizacija. A pitanje svih pitanja je, naglašava ona, to što zapravo nećemo moći da proverimo da li je zakon zaista isti za sve.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare