Klan Kosova: SAD Prištini stavile do znanja neslaganje sa akcijom na severu

Vesti 27. sep. 202123:094 komentara
Podeli:
Kosovo
Izvor: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavković

Američki Stejt department je predsednici Kosova Vjosi Osmani jasno stavio do znanja neslaganje sa načinom na koji su kosovske institucije uspostavile reciprocitet za registarske tablice vozila sa Srbijom, slanjem specijalnih snaga na sever zemlje, javlja prištinska televizija Klan Kosova. Klan Kosova iz međunarodnih izvora saznaje da je predsednici Osmani u subotu direktno izraženo nezadovoljstvo načinom na koji su kosovske institucije organizovale akciju na severu.

Ova akcija je ugrozila nacionalnu bezbednost, rečeno je predsednici Osmani iz Stejt departmenta, čime je Vašington jasno stavio do znanja zvanični stav o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

Predsednica Kosova je tokom prošle nedelje boravila u SAD gde se na marginama Generalne skupštine UN, sastala sa predstavnicima mnogih država, ali nije zabeležen ni jedan sastanak na visokom nivou sa predstavnicima američke vlade.

Iz kabineta Osmani potvrđeno je da je kosovska predsednica sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta razgovarala o najnovijim dešavanjima na severu zemlje, ali nije data informacija da je upozorena da je akcija na severu Kosova dovela do ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Savetnica predsednice Donjeta Miftari demantovala je navode TV Klan Kosova.

Osmani: Izvor napetosti nije samo u Srbiji, već i u Rusiji

Iz kabineta Vjose Osmani istovremeno je saopšteno da je predsednica Kosova danas razgovarala sa najvišim zvaničnicima domaćih i međunarodnih bezbednosnih organizacija na Kosovu o trenutnoj bezbednosnoj situaciji.

Ona se, kako se navodi, srela sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, Dželjaljom Svečljom, direktorom Policije Kosova Samedinom Mehmetijem, direktorom Obaveštajne agencije Kosova Petritom Ajetijem, ministrom odbrane Armendom Mehajem, šefom misije EULEKS-a Larsom Gunarom Vigemarkom i komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federicijem.

„Predsednica Osmani je naglasila da Kosovo ne narušava bezbednost, samo primenjuje zakon, dok Kosovska policija vodi računa o bezbednosti svih građana bez razlike“, kaže se u saopštenju i dodaje da je pohvalila rad policije koja, kako je rekla, dokazuje profesionalnost u održavanju javnog reda i bezbednosti.

Dodaje se da je kosovska predsednica ponovila stav da je Srbija izvor destabilizacije u regionu, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suprotstavi takvom pokušaju, kao i podsticanju diskursa, „čiji izvor nije samo u Srbiji, već i u Rusiji“.

Komentari

Vaš komentar