Klačar: Ne određuje vlast ko će biti pregovarač Evropskog parlamenta

Vesti 27. jan. 202114:06 > 14:336 komentara
Podeli:
Bojan Klačar
N1

Vlast nema mogućnost da utiče ko će biti pregovarač u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca, jer Evropski parlament ima svoje procedure i pravila, kaže za N1 Bojan Klačar iz Cesida, komentarišući navode da je zvanični Beograd tražio izuzeće Tanje Fajon iz dijaloga.

On kaže da je ta priča deo šire političke strategije.

„Nisam siguran da će vladajuća stranka ići protiv odluke unutar Evropskog parlamenta, ne treba žuriti, jer nije dogovoren format“, kaže Klačar.

Gost N1 navodi da dijalog vlasti i opozicije mora da otvori prostor za različite učesnike i za njihove različite pozicije.

Povezane vesti:

„Imamo više od 100 političkih stranaka u registru, ono što bi bilo dobro je da ovaj dijalog obuhvati sve relevante političke aktere, koji su prisutni u javnom životu, imaju jasne pozicije i koji planiraju ozbiljnije da se bave izborima i  politikom, a to su i parlamentarne stranke kao i one koje su bojkotovale izbore i one koji su napravile loš rezultat“, kazao je Klačar.

Navodi i koje su ključne stvari za dijalog.

„To je kompromis, da obe strane budu spremne na kompromis, da saslušaju jedna drugu i odustanu od maksimalističkih zahteva. Mora da postoji iskrenost i vera, ako se to ne desi pitanje tema i formata biće manje važna. Ono sto može drugačije da se desi u odnosu na prethodni dijalog 2019. godine, je da u formatu bude dogovoren deo koji bi bio radnog karaktera, da se posle jedne završena teme da se pređe na konkretno regulisanje“ rekao je Klačar i dodao da ne bi bilo dobro da se ne otvori mnogo tema, pa da ne bude rešenja, kao i da se razgovara mnogo kraće, jer su problemi poznati.

„Ne mora da traje dugo dijalog, a u fokus treba staviti na rešavanje problema“, kaže Bojan Klačar.

On kaže i da nekoliko stvari moraju da budu tema, a to su kontrola izbornog procesa, uloga medija i pritisci na birače.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar