Kiževak posetila delegacija Crvenog krsta iz Ženeve, iskopavanja u toku

Vesti 09. maj 202116:00 3 komentara
N1

Na lokaciji Kiževak kod Raške 5. maja nastavljena su iskopavanja s ciljem pronalaska tela osoba nestalih u sukobu 1999. godine. U prethodnim danima je zemljište pripremano kako bi se stvorile mogućnosti za nastavak iskopavanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka, dok je juče lokaciju posetila i delegacija međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve, potvrdila je kosovska vlada, prenosi KoSSev.

„Iskopavanja će se nastaviti na ovom mestu narednih nedelja, sve do potpune pretrage cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji se mogu nalaziti na ovoj lokaciji. Deo tima koji učestvuje u iskopavanju su forenzički eksperti Kosova, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa ekspertima Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije“, dodaje se u saopštenju kosovskog premijera, prenosi KoSSev.

Iz kosovske vlade tvrde da će forenzički stručnjaci sa Kosova biti na lokaciji masovne grobnice do kraja procesa, a posebno nakon potvrde DNK analize da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama zločina u selu Rezala.

Povezane vesti

„Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada, dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju kabineta kosovskog premijera nije bilo navoda o drugim lokacijama na kojima će se vršiti iskopavanja, a među kojima bi, prema najavi predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljka Odalovića, trebalo da bude i ona na Košarama.

Odalović je nedavno najavio iskopavanja na ovoj lokaciji najkasnije u junu, tvrdeći da prištinska delegacija „ne može više da ignoriše zahteve Beograda“.

Lokaciju na Košarama radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine, nakon čega je i izvršena primopredaja i sahrana posmrtnih ostataka srpskog vojnika.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, je i selo Dojnice, lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik gde je u neposrednoj okolini bio logor, saopštio je nedavno Odalović zahteve koje je srpska delegacija uputila na nedavno održanom sastanku sa prištinskom delegacijom.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako je saopštio Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero.

Ekipa predvođena Institutom za sudsku medicinu u Prištini nedavno je vršila nova iskopavanja na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici na osnovu informacije da je tu zakopano telo osobe nestale 1999. godine. Međutim, posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Odalović je za Tanjug nedavno izjavio da su u razmeni informacija iz arhiva beogradske Radne grupe dali informacije za tu lokaciju.

Šta je urađeno prošle godine povodom rešavanja pitanja nestalih?

S ciljem potrage za telima nestalih 1999. godine na Kosovu, u toku prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija, od kojih devet na Kosovu i jedna u Srbiji – Kiževak. Iskopavanja na ovoj lokaciji kod Raške prekinuta su krajem prošle godine, nakon pogoršanja vremenskih uslova, a nastavila se petog maja ove godine.

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba, od kojih između pet i šest u Kiževaku, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj.

Kako je tada naveo Manaj, uzorci svih tela su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, nekon čega se čekao odgovor.

Direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara, potvrdioje nedavno za KoSSev da su pristigli rezultati DNK analiza za dve osobe čiji su ostaci pronađeni na lokaciji Kiževak te da je utvrđeno da je reč o „žrtvama rata“.

Osim kod Kiževaka, u planu su nova iskopavanja na teritoriji centralne Srbije na još dve lokacije, potvrdio je Gara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare