Kišjuhas: Partijskoj mašineriji SNS se ne možete suprotstaviti samo aktivizmom

Vesti 24. sep 202212:2410 komentara
Izvor: N1/arhiva

Sociolog Aleksej Kišjuhas izjavio je da za ozbiljnu društvenu promenu treba manje aktivizma i mnogo više političke organizacije.

„Ova organizacija ne mora da bude partija, ali mora da bude organizacija. Partijskoj mašineriji SNS se jednostavno ne možete suprotstaviti aktivizmom. Upravo zato, plašim se da nam za ozbiljnu društvenu promenu treba manje aktivizma, a mnogo više političke organizacije“, rekao je Kišjuhas za novosadski portal VOICE.

Dodao je da se današnji aktivizam najčešće svodi na tribinu ili protest zakazan preko društvenih mreža, „nakon kojeg se u miru i tišini ide kući“, uprkos pozitivnom osećanju svakog učesnika zapravo ne donosi društvenu promenu.

„Treba izučavati istoriju radničkog pokreta ili pak analizirati gotovo vojničku organizaciju partije na vlasti i učiti od toga“, ocenio je Kišjuhas.

Prema njegovim rečima, postoji krupna i nepremostiva razlika između aktivizma i organizacije, odnosno lične buntovne ekspresije i izgradnje buntovnog pokreta.

Kako je rekao, zbog svojevrsnog sloma politike i političkih partija u savremenom društvu, oznaka „aktivista“ istovremeno implicira nepripadanje političkim partijama ili gadljivost prema stranačkoj politici i organizaciji.

„To je legitimno i razumljivo, ali postoji bojazan da aktivizam tada ostaje pomalo isprazan ili ispražnjen od politike i ideologije. Ostaje na nivou pisanja duhovitih transparenata na kartonu. I, pre svega, nedovoljno organizovan, već nekako ličan i subjektivan“, kazao je Kišjuhas.

Komentari

Vaš komentar