Kisić Tepavčević: Srbija pružila podršku velikom broju migranata, imunizovala ih

Vesti 25. nov. 202114:31 > 15:001 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je od početka migrantske krize Srbija kroz sistem socijalne zaštite pružila podršku desetinama hiljada migranata i obezbedila smeštaj za oko 1.000 maloletnika razdvojenih od roditelja, a migrantsku populaciju je uključila u imunizaciju.

Nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirsom u ustnovama socijalne zaštite, a u 2020. nijedan migrant nije bio zaražen koronavirusom, rekla je ona, podsetivši da ni tokom epidemije malih boginja nije zabeležen nijedan slučaj među migrantima.

Povezane vesti

Naša država je odlučila da ne zatvara granice, sistem je imao 100.000 različitih intervencija, centri za socijalnu zaštitu su doneli više od 6.600 rešenja o starateljstvu za maloletne migrante, a posebno se radi na zaštiti dece i žena žrtava trgovine ljudima, rekla je Kisić Tepavčević na skupu na Fakultetu političkih nauka.

Smeštajni kapacitet trenutno je 40 mesta, s ciljem da se poveća, rekla je ona.

Programska menadžerka za azil, migracije i upravljanje granicama u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Brigit Kuhar izjavila je da je EU najveći donator u oblasti migracija u Srbiji i da je od 2015. donirano 158 miliona evra.

Ona je rekla da EU podržava Srbiju dvostrano – u prihvatu i zaštiti migranata i u zaštiti i bezbednosti njenih granica.

Napomenula je i da su migracije polarizujuće pitanje između bezbednosti i humanosti i da se često koriste kao instrument za ostvarivanje političkih ciljeva.

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu Dragan Simić rekao je da ohrabruje kako je Srbija reagovala na migracijsku krizu 2015, kada je prošao talas od milion ljudi, a tolerancija i solidarnost su proistekle iz sistema.

On je istakao da je na FPN ustanovljen predmet Zaštita dece u migracijama i da je Fakultet uvek ispoljavao visoku društvenu odgovornost i učestvovao u razrešenju društvenih pitanja, a predvodnik je istraživanja o zaštiti dece u migracijama.

Na skupu su predstavljene publikacije „Zaštita dece u migracijama: pristup zasnovan na pravima” i praktikum „Zaštita dece u migracijama: praksa usmerena ka detetu”.

Direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da je prošle godine oko 60 miliona dece migriralo preko granica, a više nego ikad ih živi kao izbeglice i migranti širom sveta.

Prema njenim rečima, nastavni predmet o zaštiti dece u migracijama je dragocen resurs koji će pomoći generacijama socijalnih radnika.

Komentari

Vaš komentar