Kisić Tepavčević: Ministarstvo nije imalo konkretne prijave o zlostavljanju dece

Vesti 30. jun. 202117:46 > 17:489 komentara
Podeli:
DARIJA KISIC TEPAVCEVIC
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je osnivanje stručnog tima, koji će utvrditi šta se tačno dešavalo u ustanovama socijalne zaštite, nakon što je ukazano na zlostavljanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

U stručnom timu će biti predstavnici ministarstva i Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, koja je i ukazala na te probleme, a zajedno će „obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika“, saopštilo je ministarstvo.

Kisić Tepavčević je, kako se navodi u saopštenju, na sastanku sa Inicijativom istakla da ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, na koje je „mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je obavila monitoring“.

Predstavnici Inicijative su naglasili da su od 2007. godine „jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja“ u objekte tih ustanova, ali da „nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici, pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu“.

Predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom saopštili su ranije, prema istraživanju koje su sprovodili tokom godina, da su „deca i odrasli koji žive u institucijama u Srbiji izloženi kontinuiranom kršenju ljudskih prava – deca se vezuju, zanemaruju, stvaljaju u kaveze, devojčice i žene trpe seksualno nasilje“.

Komentari

Vaš komentar