Kisić Tepavčević iznenada posetila dom u Šapcu, formirala tim za proveru ostalih

Vesti 02. jul 202116:19 > 16:57 39 komentara
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je nenajavljeno posetila Domsko odeljenje za smeštaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad u Šapcu.

Kako je navedeno, Kisić Tepavčević je tom prilikom videla da su uslovi u kojima borave, kao i nivo usluga, uglavnom u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

Ministarstvo rada
Ministarstvo rada
Ministarstvo rada
Ministarstvo rada

„Konstatovano je da je neophodno ojačati kadrovske kapacitete ustanove, kao i da su zaposleni u punoj meri posvećeni korisnicima“, stoji u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Povezane vesti

Ministarstvo je objavilo i da je formiran stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika.

Tim će obići te ustanove, utvrditi činjenično stanje i kvalitet zaštite korisnika i nakon toga dati preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite, piše u saopštenju.

U timu će uz ministarku Kisić Tepavčević biti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, kao i pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

U timu će biti i predstavnici Inspekcije socijalne zaštite, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, predstavnik humanitarne organizacije „Dečije srce“, kao i profesor Defektološkog fakulteta Goran Nedović.

Upitan o izveštaju o teškim uslovima u domovima za decu ometenu u razvoju, zaštitnik građana Zoran Pašalić je u Novom danu TV N1 kazao da postoji namera da se ta deca izmeste u svoje porodice, kod rođaka ili hranitelja kako bi imali humane uslove za život.

“To je intencija do koje nije lako doći”, rekao je on i dodao da treba utvrditi koja deca treba da se nalaze u domovima.

“Sretao sam decu kojima tamo mesto nije, koja su tamo sklonjena da bi neko skinuo ‘brigu sa vrata’”, rekao je zaštitnik građana.

Dodaje i da se postavlja pitanje ko će tu decu prihvatiti ako se izmeštaju iz doma.

“Bilo bi ružno da kažem šta sam sve video i čuo o odnosu rodbine i roditelja, da se ta deca jednostavno sklone od očiju javnosti u takvu vrstu ustanova i, ono što je najlošije, zaborave se”, rekao je on.

Pašalić kaže da je i sam bio u takvim ustanovama, da je video loše uslove ali i posvećene zaposlene. Smatra da argument da je Srbija siromašna i da nema novca “nije odgovor”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare