Kisić: Strah vlasti uzrok napada na medije i civilni sektor

Vesti 19. mar 202113:54 > 15:17 5 komentara

Uzrok napada na civilno društvo i profesionalne medije je strah vlasti od onoga što oni razotkrivaju, izjavila je Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

„Ova vlada i predsednik došli su na vlast na paroli borbe protiv korupcije, a sada su na meti oni koji otkrivaju njihove korupcionaške afere i povezanost sa kriminalnim grupama“, rekla je Kisić za N1.

Povezane vesti:

Komentarišući napade na nevladinu organizaciju CRTA i istraživačku redakciju KRIK, koji dolaze iz Skupštine Srbije, Kisić kaže da se ne radi o izolovanim incidentima.

„Ja sam ubeđena da se oni o tim stvarima dogovaraju na sastancima poslaničkih grupa, u stranačkim telima…“ rekla je ona.

Ističe da „nije isto“ kada napad dolazi iz neke desničarske organizacije i kad dolazi od nekoga ko ima moć, kao što je narodni poslanik.

Ovakve optužbe su veoma opasne za onoga na kog su usmerene ali i po celo društvo, rekla je i dodala da bi narodni poslanici koji daju takve izjave trebalo da budu sankcionisani.

Smatra da mete napada mogu dobiti pomoć jedino od kolega u civilnom sektoru i medijima, kao i putem pritisaka međunarodne zajednice.

„Te reakcije su veće nego pre nekoliko godina“, kazala je ona i dodala da 2015. nije bilo toliko razumevanja za stanje u Srbiji.

„Mislim da pozornost međunarodne zajednice raste, nadamo se nekim efektima toga“, dodala je Kisić.

Ona kaže da bi saradnja civilnog društva i vlasti bila neophodna za demokratsko društvo, „ali nas praksa stalno demantuje“.

„Zaista ne vidim da vlada želi da sasluša preporuke civilnog sektora za unapređenej mnogih oblasti društva“, rekla je Kisić i dodala da je „potpuno razumljivo“ što su medijska udruženja napustila radnu grupe za bezbednost medija, jer nije ostvaren nikakav pomak na tom planu.

Po njenim rečima, saradnja sa civilnim sektorom je „paravan“ koji treba da prikaže da je društvo demokratsko.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare