Kineska kompanija iskopava šljunak kod Čačka, da li će biti posledica po prirodu

Vesti 16. maj 202119:21 > 19:48 31 komentara

Kineska kompanija koja je angažovana na izgradnji autoputa Preljina - Požega eksploatiše šljunak iz Zapadne Morave u Parmencu kod Čačka. Organizacije koje se bave antikorupcijom u životnoj sredini u Zapadnoj Srbiji, kažu da se radovi izvode bez ikakve dozvole, i isključivo za potrebe izgradnje autoputa. Iz gradske vlasti u Čačku kažu da se uređuje korito reke, a da će se onda pesak iskoristiti za potrebe autoputa.

Pre nekoliko dana u dolini Zapadne Morave u Parmencu pojavila se teška mehanizacija sa preko dvadeset kamiona. Mesto gde se kopa šljunak u ovom trenutku, samo se delimično nalazi ucrtano u Planu vađenja rečnih nanosa za Zapadnu Moravu, a javnost još nije dobila odgovore, gde će se sve kopati šljunak, u kojim količinama i kakve će posledice ostaviti na kompletan biodiverzitet.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor Srbijavoda Goran Puzović, saopštili su da su na sastancima sa menadžerom kineske kompanije koja izvodi radove na autoputu Preljina – Požega, dogovorili hitno iskopavanje šljunka iz korita Zapadne Morave. Ali, ništa od pomenutih dokumenata nije stavljeno javnosti na uvid.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović napisao je na svom fejsbuk profilu nakon održanog sastanka, da je tema razgovora sa kineskim izvođačima, bila obezbeđivanje šljunkovitog materijala iz korita reke Zapadne Morave za izgradnju nasipa auto-puta.

Kako je objasnio, u planu je da se u periodu dok je brana u Parmencu podignuta, izvrše radovi na regulaciji korita reke uklanjanjem nanosa šljunka uzvodno od brane, a da se taj materijal iskoristi za radove na auto-putu. I naveo da se sve to radi zbog uređenja korita reke.

Organizacije koje se bave antikorupcijom u životnoj sredini u Zapadnoj Srbiji kažu da su bez ikakvog validnog dokumenta i projekta eksploatacije, direktor Srbijavoda i lokalni čelnici Čačka, stavili kineskom izvođaču radova na raspolaganje imovinu građana Srbije, sve pod kapom međudržavnog ugovora o izgradnji autoputa od Preljine do Požege.

Goran Marković, profesor Agronomskog fakulteta u Čačku, kaže za N1 da će proces čišćenja rečnog korita ugroziti žive organizme i pijaću vodu koja se koristi kao alternativa za vodosnabdevanje grada. On napominje da je ovo neće biti jedino eksploatisanje šljunka na Zapadnoj Moravi.

“Alarmantno je što se predviđa veliki broj tzv. pozajmišta iz kojih će se vaditi šljunak za gradnju auto puta i do Pojata. Po nekim informacijama koje sam dobio, blizu četrdeset ovakvih pozajmišta će biti na toku Zapadne Morave. A naziv sam kaže da kada nešto pozajmiš, onda to moraš i da vratiš”, rekao je ovaj profesor.

Marković kaže da je na portalu Grada Čačka objavljeno samo da se izvode radovi, bez studije uticaja, bez table sa obaveštenjem o radovima i bez upoznavanja šireg građanstva o tome šta se dešava sa koritom reke. Kaže da jedno ovako iskopanje šljunka možda i ne uništi u velikoj meri biljni i životinjski svet u reci, ali da će ga dokrajčiti, ukoliko ih bude više na Moravi.

„Jednog dana imaćemo puteve, a pored njh će biti kolektori otpadnih voda. Jednog dana više nećemo imati riba. Već postoje više takvih reke, kao što su Lepenica ili Borska reka. Mrtvi vodotoci, kojima idu samo otpadne vode. Kakva je to bahatost raditi ovakve intervencije. A mi ekolozi koji ukazujemo na ovakve stvari, budemo prozivani da smo ekološki teroristi”, naglašava profesor Goran Marković.

Fauna ptica toka Zapadne Morave kod Parmenca redovno se prati od 2002. godine. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navode da je područje eksploatacije šljunka stanište divljih vrsta, poput ptica, uz samu Zapadnu Moravu ugroženo duž celog toka, uglavnom zbog prekomernog i nezakonitog kopanja peska i šljunka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare