Kina: Naši avioni dostavili Srbiji „redovne vojne isporuke“

Vesti 11. apr 202213:41 > 13:45 42 komentara
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, File

Kina je saopštila da su njeni vojni avioni dostavili "redovne vojne isporuke" Srbiji u prvom komentaru posle, kako navodi AP, neobične operacije u kojoj je šest transportnih aviona Y-20 kineskih vazduhoplovnih snaga sletelo u Beograd.

Američka novinska agencija APpisala je da je „ruska saveznica Srbija primila isporuku sofisticiranog kineskog protiv-vazduhoplovnog sistema u prikrivenoj operaciji ovog vikenda“.

Prema AP-u, medijski i vojni eksperti saopštili su juče da je šest transportnih aviona kineskog vazduhoplovstva Y-20 sletelo na beogradski civilni aerodrom u subotu rano ujutru, noseći navodno raketne sisteme zemlja-vazduh HK-22 za srpsku vojsku, prenosi AP.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijan izjavio je da je ta operacija deo godišnjeg plana saradnje dve zemlje, da nije usmerena ni protiv jedne treće strane i da nema „nikakve veze sa sadašnjom situacijom“, prenosi AP. On nije dao nikakve dodatne detalje.

Dolazak aviona podstakao je spekulacije da oni nose rakete zemlja vazduh HQ-22, prema odredbama ranijeg sporazuma potpisanog između dve strane. Kako navodi AP, sprsko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo da je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, rekavši u subotu da će u utorak ili sredu predstaviti ‘najnoviji ponos’ srpske vojske“, podseća američka agencija. Vučić se „ranije požalio da zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu suseda Srbije, odbijaju da dozvole letove tog (kineskog) sistema preko svoje teritorije zbog tenzija zbog ruske agresije na Ukrajinu“, navodi AP.

Ta prikrivena operacija ovog vikenda odvija se u vreme kada Zapad izražava zabrinutost da bi gomilanje oružja na Balkanu istovremeno dok besni rat u Ukrajini moglo da predstavlja pretnju za region, navodi AP.

Snažne veze Srbije i Kine

Srbija i Kina dugo neguju snažne veze, delimično zbog zajedničkog prezira prema Vašingtonu, navodi AP i ukazuje da Srbi gaje ogorčenost zbog vazdušnog napada NATO 1999. godine za vreme sukoba na Kosovu, kada je pogođena i kineska ambasada u Beogradu. NATO je naveo da je incident bio greška, objašnjenje koje su Kina i mnogi drugi dugo odbacivali.

Iako tvrdi da je neutralna, Kina se u velikoj meri svrstava na stranu Rusije u ukrajinskom sukobu i mnogi Srbi su blagonakloni prema Moskvi, piše američka agencija.

Iako je Srbija glasala za UN rezolucije, koje osuđuju ruski napad na Ukrajinu, ona je odbila da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Moskve, ili da jasno kritikuje akcije ruskih trupa u Ukrajini. Isporuku oružja Srbiji preko teritorija najmanje dve NATO članice, Turske i Bugarske, stručnjaci vide kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

Letovi ovog vikenda bi mogli biti do sada najveća inostrana operacija domaćeg kineskog velikog transportnog aviona, pokazujući strateške transportne sposobnosti zemlje, napisao je list kineske Komunističke partije Global tajms, citirajući kineske vojne analitičare, prenosi AP.

Avion Y-20, koji je prvi put isporučen vazduhoplovnim snagama kineske Narodne oslobodilačke vojske 2015. godine, korišćen je u inostranim misijama i ranije, uključujući slanje počasne vojne straže da se pridruži ruskoj paradi na Dan pobede 2020. u Moskvi i letove blizu vazdušnog prostora Tajvana. Na Zapadu strahuju da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo da ohrabri tu balkansku zemlju da krene ka još jednom ratu, posebno protiv Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008, navodi AP, podsećajući da Srbija, Rusija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova, za razliku od SAD i većine zapadnih zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare