Kina donira MUP-u sistem za uvođenje jedinstvenog broja za sve hitne službe

Vesti 28. sep 202212:583 komentara
Izvor: Tanjug/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo potpisali su sporazum kojim će  Kina Srbiji donirati sistem za uvođenje jedinstvenog broja 112 za sve službe za pomoć, vredan 25,6 miliona evra, saopštio je MUP.

Pročitajte još:

Ministar Vulin je naglasio da će potpisani sporazum omogućiti uvođenje srpskog nacionalnog sistema, jedinstvenog srpskog broja 112, koji će objediniti sve službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen, navodi se u saopštenju.

„Ovo je najveća pojedinačna donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova od strane Narodne Republike Kine, 25,6 miliona evra je vrednost ovog projekta, ali važnije od novca, ove velikodušne donacije, jeste nastavak saradnje između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, ali i nastavak saradnje između dva ministarstva unutrašnjih poslova“, kazao je ministar Vulin.

Istakao je da dve zemlje sarađuju kao prijatelji, partneri, sa pozicija pune ravnopravnosti, jer jedna super sila kakva je Narodna Republika Kina i jedna geografski mala zemlja kakva je Srbija pokazuju kakav zapravo treba da bude put u međunarodnim odnosima.

„Mi se sa Kinom uvek osećamo kao sa partnerima, kao da smo u potpunosti ravnopravni i na tome sam prvenstveno zahvalan rukovodstvu Narodne Republike Kine na čelu sa predsednikom Si Đinpingom. Iskreno sam ponosan što sam deo Vlade koja sprovodi politiku prijateljstva prema Narodnoj Republici Kini, a i što sam svedok izuzetnih ličnih odnosa između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga, što se odrazilo i na odnose između naših naroda“, istakao je ministar Vulin.

Srbija, kako je naglasio, apsolutno podržava politiku jedne Kine, teritorijalni integritet i suverenitet Narodne Republike Kine je za Srbiju nesporan i neupitan i Srbija podržava projekat „Pojas i put“ za koji smatramo da je projekat koji može da promeni život na bolje čitavom nizu zemalja.

„Uvođenje jedinstvenog nacionalnog broja za pozive u hitnim situacijama upravo doživljavam kao jedan od elemenata naše saradnje i projekata o kojima govorimo“, dodao je ministar Vulin i zahvalio se Narodnoj Republici Kini na donaciji koja će doprineti da građani Srbije budu još bezbedniji i sigurniji.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Nj. e. Čen Bo izrazila je veliko zadovoljstvo što je danas, zajedno sa ministrom Vulinom, potpisala ovaj važan sporazum.

„Prema ovom sporazumu, kineska strana će pružiti pomoć da se uspostavi jedan kompletan, moderan nacionalni sistem hitnog reagovanja 112 u Srbiji. Završetak ovog projekta će doprineti značajnom podizanju kapaciteta srpske strane za reagovanje u hitnim slučajevima i da će se bolje zaštititi bezbednost života i imovine naroda u Srbiji. Verujem da će kineska strana zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa srpskim partnerima blisko sarađivati da se projekat uspešno završi kako bi što pre služio narodu Srbije“, izjavila je ambasadorka NR Kine.

Komentari

Vaš komentar