Kosovski specijalci povukli se sa prelaza, raspoređeni pripadnici Kfora

Vesti 02. okt 202108:45 > 18:2376 komentara
Podeli:

Kosovske specijalne jedinice napustile su položaje na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak, a sa tih prelaza uklonjena je teška mehanizacija kojom su Srbi blokirali magistralne puteve. Prethodno je sa prelaza Jarinje otišao kamion sa bilbordom na kome piše "Dobrodošli u ZSO", javlja reporter N1. Pregovarači Beograda i Prištine u četvrtak su u Briselu dogovorili da se kriza na Kosovu, izazvana uvođenjem privremenih registracija za vozila iz centralne Srbije, reši tako što će privremeno biti uvedene nalepnice za vozila.

Reporter N1 Nenad Božović sa Jarinja javlja da su uklonjeni i šatori koje su postavili građani srpske nacionalnosti.

Put Jarinje-Kosovska Mitrovica je deblokiran i prohodan, a pripadnici Kfora ostaće na prelazu narednih  14 dana.

Deblokada je trebalo da krene u 8h, a čekalo se do negde iza podneva. Onda su krenuli kamioni da se sklanjaju, jedna traka je od jutra bila slobodna, ali kosovska policija nije htela da prođe pored kamiona, tražili su da se barikade uklone.

Jutros su na prelaz Jarinje stigle jedinice KFOR i vojnici su se rasporedili. Vojnici su iz nekoliko zemalja.

Srbi koji su 13 dana u blokadi tražili su da specijalne jedinice prve krenu, pre nego što oni uklone svoje barikade.

Povezane vesti

Plan je da KFOR bude na severu dve nedelje, to je postignuto dogovorom u Briselu, nakon toga će se povući u svoju bazu, a ovde će se nastaviti kao što je bilo pre, to bi trebalo da bude makar još šest meseci.

U ponedeljak će ovde krenuti da funkcioniše saobraćaj, vozila koja budu ulazila na teritoriju Kosova moraće da stavljaju nalepnice preko grba Srbije, i obrnuto. To je postignuto sporazumom i to će važiti ubuduće.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da su u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu „počeli sa oslobađanjem jedne kolovozne trake kako bi jedinice KFOR mogle da prođu i zauzmu položaj“ na prelazima Jarinje i Brnjak.

Izvor: Tanjug

Reporterka N1 iz Prištine kaže da iz vlade Kosova navode da je cilj dogovora bio ravnopravnost i da je on postignut, ističe se da je ovo privremeni dogovor dok se ne postigne dugoročnije rešenje.

Gradonačelnik Leposavića: Najvažnije je da na barikadama narod nije dozvolio da dođe do incidenta

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da je Kfor tražio da narod jutros oslobodi jednu kolovoznu traku, kako bi vojnici KFOR mogli nesmetano da dođu na lokaciju gde se trenutno nalaze specijalne jedinice kosovske policije.

„Ono što je traženo, to je i učinjeno i u razgovoru sa ljudima iz Kfora traženo je da se jedinice ROSU povuku, a onog trenutka kad se povuku, sve ovo će biti uklonjeno sa magistrale. Kfor je istrajan da ispoštuje taj dogovor“, istakao je Todić.

Gradonačelnik je istakao da je sporazum postignut između Beograda i Prištine, a da je garant tog sporazuma EU.

„Narod koji ovde već 13 dana protestuje je rešen da ostane i istraje. Ono što je najbitnije je da je narod ostao odgovoran i nije dozvolio da izbije bilo kakav incident, što je u ovom trenutku jako, jako važno“, istakao je.

Naglašava da je mir potreban i Srbima i Albancima i svima u regionu.

„Dovoljno je narod sa prostora bivše Jugoslavije stradao da bismo sad ovde imali bilo kakav incident zbog registarskih oznaka. Što je najbitnije, tema i mesto za rešavanje ovakvih problema jeste upravo dijalog između Beograda i Prištine. Verujem da su i ljudi iz Prištine svesni svoje odgovornosti i situacije koju imamo trenutno na terenu i da će sve strane da ispoštuju potpisan dogovor oko registarskih oznaka, koje su dovele do podizanja tenzija na teritoriji i opštine Leposavić i Zubinog Potoka, gde se i nalaze ova dva administrativna prelaza“, podsetio je gradonačelnik Leposavića.

Todić je naveo da je narod je spreman da povuče sve barikade, ode svojim kućama i vrati se normalnom životu

„To je potrebno i ovom narodu, a verujem da i ovi policajci jedva čekaju da odu svojim kućama“, zaključio je.

Kancelarija za KiM: Završena prva faza sprovođenja sporazuma

Završena je prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i najavila da od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje oznaka na registarskim tablicama.

Kancelarija je konstatovala da je prva faza sprovođenja sporazuma završena povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Кfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Danas popodne, kako kažu, počinje priprema za sprovođenje druge faze, odnosno izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju Privremene institucije samouprave u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi 4. oktobra u 8 časova.

U cilju što bolje pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka u 8 časova, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica, o čemu je glavni srpski pregovarač obavestio i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Građanima će u ponedeljak ujutro na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o tome će biti obavešteni posredstvom medija i odgovarajućom informativnom kampanjom, kao i kroz asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.

„Obezbeđen je dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma“, naglasila je Kancelarija u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar