KBC „Bežanijska kosa“ ponovo u kovid sistemu, od jutros dva teška slučaja

Vesti 22. mar 202108:30 > 11:15 2 komentara
Marija Zdravković, KBC Bežanijska kosa
N1

Od 7.00 časova Kliničko bolnički centar "Bežanijska kosa" vratio se u kovid sistem. Do sada su lekari pregledali 12 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Direktorka te zdravstvene ustanove Marija Zdravković rekla je za RTS da su primili dvoje vitalno ugroženih pacijenata koji će odmah ući u jedinicu Intenzivne nege.

„To su pacijenti koji su duže vreme čekali kod kuće i došli su u izuzetno teškom stanju“, rekla je Zdravković.

Ističe da su spremni za ulazak u kovid sistem što se tiče ljudstva i organizacije.

POVEZANE VESTI

„KBC ‘Bežanijska kosa’ ima oko 250 postelja koje će biti na raspolaganju kovid pacijentima, od toga je 10 odsto na intenzivnom najvišem nivou, šok jedinice, i mislim da će to biti verovatno dovoljno za pokrivanje najtežih pacijenata koji zahtevaju hospitalno lečenje“, navodi Zdravković.

Poručuje da onkologija nastavlja da radi i da ima odvojen ulaz od kovid dela.

„Kao i sve vreme kovid infekcije što smo primali i lečili pacijente. Obično negde imamo oko 900 hospitalnih lečenja kroz dnevnu bolnicu za Onkologiju. Više nego što smo imali i ranije, jer pokrivamo sve pacijente iz Beograda i šire zajedno sa Institutom za onkologiju“, kaže Zdravković.

Doktorka je navela je ta bolnica tokom prethodnih nedelja, koliko nije bila u kovid režimu, zbrinjavala pacijente sa posledicama kovida. „Otprilike jedna šestina pacijenata su bili oni koji su došli zbog urgentnih stanja koja su nastala kao komplikacija kovid infekcije“, navela je.

„Mi smo zbrinuli oko 13.000 pacijenata, od toga je hospitalno lečeno negde 1.600. Ono što je bitno je da kovid infekcija ostavlja produženo stanje ne samo hroničnog zamora, nego i posledice na kardiovaskularnom sistemu, plućima, neurološke posledice i zbog toga je bitno da se ti pacijenti jave na vreme i dobiju terapiju“, poručila je dr Zdravković.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare