Kavčić pred sudom po tužbi Kleta, kaže da je sve farsa

Vesti 18. apr 202217:56 30 komentara
N1

U Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, nastavljen je glavni pretres u slučaju u kojem je izdavačka kuća Klet tužila profesora Aleksandra Kavčić za narušavanje poslovnog ugleda.

Profesor Alesandar Kavčić se na današnjem glavnom pretresu izjasnio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Naveo je da nije ima nameru da ugrozi poslovni ugled i kreditnu sposobnost grupacije Klet, već da je svojim navodima apelovao na javnost šta se dešava na tržištu udžbenika. Profesor je objasnio da je do dokaza o koruptivnom delovanju izdavača došao, između ostalog, na osnovu članaka u medijima.

„Čitava tužba je jedna farsa, ona je podignuta samo da bi se u medijima, da kažem tabloidima, dizala galama, a zapravo nema tu ništa što sami izdavači ne znaju za sebe da već čine godinama“, navodi Kavčić.

Izdavačka kuća Klet je podnela privatnu krivičnu tužbu protiv profesora Aleksandra Kavčića, zbog toga što ima je, kako je objašnjeno, narušio poslovni ugled. Navedeno je da je do toga dovela izjava profesora Kavčića iz 2020. godine, kada je gostujući na TV N1 rekao da izdavačke kuće u okviru grupacije Klet deluju koruptivno na nastavnike i profesore, tako što im poklanjaju tablete, laptopove i putovanja, kako bi izabrali njihove udžbenike.

„Prikupio sam dokaze i o reklamama u kojima su izdavači nudili laptom računare da bi navodno učitelji nabacivali mušterije izdavačima, sve te dokaze sam izneo i ja mislim da su nepobitni, dakle ono što sam rekao u emisiji N1 pre skoro godinu i po dana, je zapravo i tačno“, kaže Kavčić.

Advokat izdavačke kuće Klet Stefan Stanisavljević nije želeo da da izjavu za N1, ali je na sudu rekao da dokazi profesora Kavčića nisu relevantni.

Suđenju je prisustvovala predstavnica američke ambasade u Srbiji, zbog toga što je profesor Aleksandar Kavčić državljanin SAD. Sledeći glavni pretres zakazan je za 8. jun.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare