Kavčić: Neću da se kandidujem, uložićemo dva miliona evra u besplatne udžbenike

Vesti 07. feb 202221:45 > 22:12 45 komentara
N1

Profesor Karnegi Melon univerziteta Aleksandar Kavčić, koji je kroz svoju fondaciju pokrenuo projekat besplatna biblioteka, izjavio je u emisiji "Persona non grata" da nema političke ambicije i da se neće kandidovati na predsedničkim izborima. On je istakao da je podeljeno oko 25.000 štampanih udžbenika i da se u preko 300 škola koriste udžbenici fondacije na čijem je čelu. Najavio je i investiciju od dva miliona evra u projekat sa udžbenicima.

Kaže da je video mnoge objave na Tviteru u kojima se pominje kao predsednički kandidat.

„Video sam to, ne mogu da kažem da nisam, ali to nije došlo od mene. Ne postoji mogućnost da se politički aktiviram kao kandidat za predsednika države. Ne vidim zašto bih. Ako ćemo po Ustavu da gledamo, to je funkcija koja je ceremonijalna, počasna funkcija. Sa nje čovek praktično nema šanse ništa da uradi. To zaista nije vlast, već ceremonijalna funkcija“, istakao je on.

Dodaje da je bio kandidat na listi za republičke poslanike 2020. godine, i napominje da se razočarao „u to kako izgleda“.

„Stranke su tu kakve jesu. Ovakva parlamentarna demokratija kakva je u Srbiji, ne mislim da je prava demokratija“, naveo je on.

Povezane vesti

Konstatuje da čovek koji u Srbiji pretenduje da bude biran, mora sebe da stavi na listu neke od stranaka, i da pojedinac sam po sebi – ne može ništa više da uradi.

„To je partokratija, a ona rađa feudalni sistem u kome se povinujete čelniku stranke“, smatra Kavčić.

Zalaže se za rad na opštem dobru građana i ne vidi sebe na funkciji ministra prosvete.

Kaže da nastavnici i profesori u našoj zemlji ne mogu da dignu nivo svesti i znanja učenika, i da moramo da promenimo ceo sistem obrazovanja i nauke.

„Ja ne bih opstao ni dva meseca (na funkciji) jer bi digao štrajk zajedno sa prosvetnim radnicima“, naglasio je Kavčić i procenjuje da je neophodno da se dignu plate barem za pet odsto u prosveti.

Konstatuje da se u Srbiji na čelnim mestima nalaze „plagijatori“ i „kupci diploma“.

„Pametnije je pristupiti delima odmah, i nešto uraditi, nego obećavati da ćete nešto da uradite“, poručio je Kavčić.

Nije siguran u to da se njegovo našlo ime našlo u istraživanjima marketinških agencija vezano za izbore, i objašnjava da je to „samo načuo“.

Prema njegovim rečima, u njegovoj digitalnoj biblioteci postoje oko 100 različitih naslova, uz napomenu da postoje preklapanja određenih udžbenika.

„Negde ima preklapanja, a neke predmete još nismo takli“, precizira gost N1.

Ističe da je podeljeno oko 25.000 štampanih udžebnika i da se u preko 300 škola koriste udžbenici fondacije na čijem je čelu.

Precizira da je knjige Zavoda za udžbenike dozvoljeno „skidati“ sa sajta fondacije, i koristiti u lične svrhe, ali da je zabranjeno da se one umnožavaju i koriste u komercijalne svrhe, odnosno da se „od toga praviti biznis“.

One druge udžbenike, koji nisu iz edicije Zavoda za udžbenike, moguće je neograničeno štampati i koristiti.

N1

„Za one udžbenike za koje Fondacija plaća izradu, nećemo štititi autorska prava. Slobodno skinite te udžbenike, i od njih možete praviti biznis“, poručio je Kavčić.

Odgovarajući na pitanje zašto na sajtu nema čitanke, on odgovara da je to „specifičan proizvod, jer se u njima  nalaze dela drugih autora“.

„To znači, ne dela autora koji su pisali samu čitanku, nego raznih pesnika. Sami ti pesnici, ili naslednicii koji drže ta autorska prava ne dozvoljavaju da se ta dela nađu besplatno na internetu. Tako da čitanke ne možemo da stavimo na internet zbog toga što mi to ne želimo, nego zato što ne dozvoljavaju ti mali autori“, kazao je naš sagovornik.

On je otkrio da će uložiti dva miliona evra u projekat sa udžbenicima.

„Uložićemo dva, zato što ćemo sve to raditi kao digitalni udžbenik. Napravićemo i neke udžbenike da budu dupli, na primer nećemo imati samo jednu fiziku za osmi razred – nego dve“, navodi Kavčić.

Objašnjava da se udžbenici menjaju jedino ako dođe do promene plana rada i programa, a da se bez toga ne menjaju.

Govoreći o broju tužbi koje su pokrenute protiv njega, kaže da se radi o „sedam ili osam“, i da su one došle „uglavnom od izdavačke kuće „Klet“.

„Advokati se time bave. Još nijednu tužbu nismo izgubili“, istakao je on.

Što se tiče tužbi koje je on podigao protiv medija, kaže da su advokati pokrenuli tužbe u ime fondacije, ne preciziravši o kome broju je reč.

N1

„Ne znam ko to plasira u tabloide. Imam neke indikacije, ali to su informacije koje ne znam da li su tačne“, kazao je profesor Karnegi Melon univerziteta.

Poručuje da u onim školama u kojima se bez konsultacije nadležni odluče za korišćenje klasičnih udžbenike izdavačkih kuća koji se plaćaju, roditelji imaju pravo da učestvuju u izboru, kao i da za to mogu da se izbore.

„Ukoliko nije ispoštovana procedura izbora udžbenika, ukoiliko savet roditelja nije učestvovao u izboru, naravno da mogu da tuže. Pa to i u zakonu piše“, podvukao je Kavčić.

On je konstatovao da se direktori u mnogim školama odlučuju za klasične udžbenike, ali napominje da „se na kraju roditelj pita“.

„Svojim novčanikom može da kaže – odbijam. I da kaže neću da kupim. Isto kao što može da kaže da neće da kupi paradajz na pijaci ako je skup“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare