Kavčić: Besplatni udžbenici već u četvrtini škola u Srbiji

Vesti 10. mar 202215:59 3 komentara
N1

Profesor Karnegi Melon univerziteta Aleksandar Kavčić, koji je kroz svoju fondaciju pokrenuo projekat besplatna biblioteka, rekao je u Nišu da se u preko 300 škola u Srbiji koristi bar neki od udžbenika fondacije na čijem je čelu, što je skoro 25 odsto ukupnog broja škola u našoj zemlji.

Najavio je da će u sledeće dve godine besplatnim udžbenicima fondacija „pokriti celu osnovnu školu“.

„Zanimljivo je da zapravo ne znaju sve škole da koriste besplatne udžbenike. Neke čak i ne govore svojim djacima da mogu da dobiju štampana izdanja potpuno besplatno. Ne znam kako to da rešimo. Jedino putem medija“, izjavio je Kavčić.

On je pozvao medije da kažu djacima da, ukoliko koriste udžbenike Zavoda za udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com, štampana izdanja mogu da dobiju besplatno.

„Ostali udžbenici, mi smo se zaista potrudili, da budu u štampi za svega dva dinara po stranici“, kazao je Kavčić.

Dodao je da fondaciji nije cilj da zaradi na udžbenicima, već da ih svi učenici u Srbiji imaju besplatno.

„Nama je cilj da uradimo ono što je ova država morala da uradi mnogo ranije, pre 20 godina, 30 ili 50. Da imamo besplatne udžbenike za sve sve djake, jer to rade sve druge zemlje Evrope i Amerike. To je nešto piše u našem ustavu i obrazovanje ne sme da ima skrivene troškove“, naglasio je Kavčić.

On je u Nišu prisustvovao predstavljanju udžbenika za engleski jezik izdavačke kuće „New age publishing“, čiju je upotrebu u Srbiji odobrilo Ministarstvo prosvete.

Kavčić je istakao da su udžbenici engleskog jezika za prvi i peti razred pomenute izdavačke kuće besplatni na internetu, a oni koji nemaju mogućnosti da ih koriste elektronski mogu da ih odštampaju po ceni od samo dva dinara po stranici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare