Karolina Zijade iz Libana na čelu UNMIK-a

Vesti 19. jan 202212:04 0 komentara
N1

Karolina Zijade iz Libana nova je specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i šefica Misije privremene administracije UNMIK, a na toj funkciji nasledila je Zahira Tanina, saopštio je UNMIK, dok je Zijade poručila da će UNMIK ostati nepokolebljiv u podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Zijade je, povodom dolaska na Kosovo, izjavila da se raduje angažovanju sa kosovskim vlastima i civilnim društvom, kao i sa međunarodnim partnerima UNMIK na Kosovu i u regionu.

„Pod mojim rukovodstvom, UNMIK će nastaviti svoju posvećenost da podrži institucije i ljude na Kosovu u realizaciji mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje ljudskih prava, izgradnju poverenja među zajednicama i osnaživanje nosilaca pozitivnih promena, uključujući žene i mlade“, poručila je Zijade.

Naglasila je da će UNMIK ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

Generalni sekretar UN je, kako se ističe u saopštenju, zahvalan Zahiru Taninu na njegovim predanim naporima za unapređenje mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, kao i na njegovom efikasnom vođenju misije.

Iz UNMIK je saopšteno i da Karolin Zijade ima 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji i veliko znanje o Ujedinjenim nacijama, budući da je vodila državne delegacije Libana u Ujedinjenim nacijama o ljudskim pravima, agendi o ženama, miru i bezbednosti i migracijama.

Zijade je obavljala dužnost zamenice stalnog predstavnika Libana u UN u Njujorku, a službovala je i u ambasadama Libana u Velikoj Britaniji, Belgiji i Evropskoj uniji, kao i pri stalnoj Misija Libana u Beču i ambasadama u Austriji, Hrvatskoj i Slovačkoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!