Karantin turizam u Srbiji: Procedure za Indijce postoje, ali tek od pre tri dana

Vesti 12. jul 202119:17 > 19:25 9 komentara

Danima su državni zvaničnici ubedjivali javnost da postoje jasne procedure za ulazak putnika iz zemalja sa crvene kovid liste u Srbiju i da ne znaju šta je kovid turizam, a onda je u petak objavljena Uredba prema kojoj se uvode dodatna pravila za putnike iz Indije, kojima je Srbija poslednjih nedelja postala "odskočna destanacija" na putu ka drugim zemljama. Zbog toga su u problemu i tur-operateri, ali i gosti iz daleke Indije.

Sredinom prošle nedelje najviši državni zvaničnici dali su više različitih informacija o prilivu turista iz Indije koji, koristeći bezvizni režim i poziciju Srbije na epidemiološkoj zelenoj karti, ostaju ovde najduže dve nedelje, koliko traje karantin, a potom nastavljaju putovanje u druge zemlje.

POVEZANE VESTI:

Ana Brnabić prošle srede je poručila: „Karantin turizam ne postoji u Republici Srbiji. Postoje samo pravila procedure i standardi.“

Istok dana, predsednik Aleksandar Vučić uveravao je: „Mi smo rekli da sve te ljude koji su u karantinu mi vakcinišemo odmah. I Indijce i sve druge.“

Premijerka je već u četvrtak pojasnila proceduru: „Vi morate da budete sedam dana u karantinu, zato što ste iz rizičnog područja. Imamo sve ekstra mere kako bi to bilo bezbedno.“

Međutim, te ekstra mere tek su prošlog petka stavljene na papir i usvojene, a prekjuče su počele da se primenjuju. Novom uredbom, državljani Indije dužni su da imaju PCR test ne stariji od 48 časova i da sedam dana provedu u karantinu.

Do sada nije bilo, tek je 9. objavljena uredba, kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES.

„Tako da, sve što je bilo prethodno zaista ne mogu da komentarišem, jer nisam informisan“, dodaje on.

Tur operater: Niko ne zna kakva su pravila

Tur operater Goran Marković kaže da nova pravila za turiste iz Indije nisu bila objavljena ni u jednom mediju.

„Niko to nije znao, znači, to nisu ni policajci znali, to nisu znali ni zdravstveni radnici na aerodromu, to nisu znale ni turističke agencije, ni JUTA, hotelijeri. Niko“, ističe on.

Na papiru je jedno, u stvarnosti je sasvim drugo i neusaglašeno još uvek, napominje Marković.

Kaže i sami gosti su zbog toga imali problema. Njih nekoliko stotina koji su planirali da ostanu kraće od sedam dana i kojima je Srbija samo tranzitna zemlja do Kanade, zadržani su 48 časova na aerodromu „Nikola Tesla“.

„Mi smo išli direktno do granične policije na aerodromu zvali ih juče na svakih sat vremena, oni ne znaju šta da rade i kako da postupaju u ovom slučaju. Kada pitam bilo koga od njih samo su mi govorili sve vreme: sačekajte samo još malo, ne znamo šta da radimo“, navodi Marković.

Čist karantin turizam, dostupniji nego na Zapadu

Inače, u Beogradu je oboren rekord kada je reč o indijskim turistima. Marković objašnjava – poslednjih mesec i po dana većina hotela sa četiri i pet zvezdica su prebukirani.

Na pitanje kako gleda na to što zvaničnici uporno neguiraju postojanje „karantin tiruzma“, odgovara:

„To je čist karantin turizam. Znači, to je karantin turizam gde gosti iz Indije ne mogu da odu na primer u Saudijsku Arabiju, Novi Zeland, Ameriku, Kanadu, gde moraju da provedu određeno vreme između Indije i dolaska u te zemlje, jer bi im karantin u tim zemljama bio previše skup.“

A kada već postoji i uređeno je protokolom bilo bi dobro da radnici u industriji turizma, ali i turisti budu na vreme obavešteni o postojećoj regulativi i tome šta ih čeka ovde, zaključuje Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare