Kandidatura Kosova za SE: Krah jedne politike ili šansa da se vrati razgovorima

Vesti 14. maj 202219:39 22 komentara

Dok iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju uveravaju da će se snažno boriti protiv ulaska Kosova u Savet Evrope, novinari i analitičari misle da je Beograd šansu za odbranu uveliko propustio. Poručuju da se vlast u Srbiji ponaša kao da je već sve gotovo, iako je procedura za članstvo složena i duga. Sa druge strane, ne vide zašto bi Kosovo bilo deo jednog tela koje se bavi ljudskim pravima, ako vlast u Prištini ta prava godinama krši.

Već šest godina čeka crkva da prištinske vlasti sprovedu odluku Ustavnog suda i vrate manastiru Visoki Dečani 24 hektara njegove zemlje. Javno su poslednje dve godine kosovski političari govorili da odluku Suda neće poštovati. Ukoliko Kosovo postane član Saveta Evrope možda će morati, jer bi u tom slučaju obespravljeni sa Kosova mogli da se obrate Sudu u Strazburu.

„Principijelno je neprincipijelno sada navijati za Savet Evrope da će u tom slučaju, recimo, manastir Visoki Dečani imati mehanizam više. Zašto bi Kosovo postalo članica Saveta Evrope da bi se naterale same kosovske vlasti da ispune sopstvenu odluku“, komentariše Tanja Lazarević, urednica portala Kossev.

POVEZANE VESTI

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan, koji se zalaže za članstvo Kosova u Savetu Evrope, baš iz Dečana poručuje da je to važno kulturno nasleđe. Iako bi ova poruka mogla nešto važno da kaže i Beogradu, predstavnici srpske strane, članstvu Kosova se snažno protive.

„Borićemo se kao što smo činili i svih ovih godina, nećemo ostaviti na cedilu nikada naš narod na prostoru Kosova i Metohije, to je važno da se zna“, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Poručuje Petković i da će odgovor iz Beograda na, kako kaže, „njihove pokušaje“ biti žestok.

„Nećemo se ponašati kao neki ranije, da zabijemo glavu u pesak i da odgovorimo eventualno jednim saopštenjem“, rekao je Petković.

A manevarski prostor nam se sve više smanjuje, dodaje. Međutim, i taj mali prostor političari iz Beograda nisu iskoristili, utisak je urednice portala Kossev.

„Nisu iskoristili na pravi način, šta više, vrlo često je to bilo kontraproduktivno“, kaže Tanja Lazarević.

Ili nisu imali strategiju, a ni viziju pregovaranja sa Prištinom, ocenjuje Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose. Iako aplikaciju Kosova vidi kao krah jedne politike sa srpske strane, veruje i da je ovo može biti šansa.

„Ali bojim se da to Beograd ne prepoznaje tako i da umesto toga ulazi u neki mini diplomatski rat sa Nemačkom u ime tih izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju“, smatra Janjić.

A ovaj trenutak upravo je prilika, kaže Janjić, da Beograd vrati razgovore s Prištinom na put normalizacije odnosa. Istovremeno i da onemogući Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da, na primer, menjaju granice.

„Da kupuju vreme i da sve pretvore u jednu banalnost koja se zove tehnički dijalog“, naglasio je Janjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare