Kandić: Političke oligarhije u regionu glorifikuju osuđene za ratne zločine

Vesti 17. dec 202110:20 2 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM Nataša Kandić ocenila je da su politike sećanja u rukama oligarhija koje manipulišu njima i glorifikuju osuđene za ratne zločine.

„Ta glorifikacija je dostigla tu meru da su javni prostori u svim zemljama bivše Jugoslavije ispunjeni poštovanjem prema onima koji su osudjeni za ratne zločine, za genocid, za udruženi zločinački poduhvat“, kazala je Kandić na otvaranju Foruma za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol u Beogradu.

Ona je ocenila da su političke oligarhije uspele da uvuku i nove generacije u zločine iz prošlosti.

Direktorka Centra za mirovnu politiku Vesna Teršelič je kazala da je proces pomirenja politički prekinut, ali je ocenila da nije prekinut proces pomirenja medju gradjanima.

„Politike naših zemalja ne priznaju podjednako sve žrtve, već priznaju samo ‘svoje’ žrtve. Imali smo nadu kada su se 2010. godine predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić poklonili žrtvama u Vukovaru i u Paulin Dvoru da je to početak procesa suočavanja sa prošlošću, ali to se nije desilo i takvi potezi polako tonu u zaborav“, navela je Teršelič.

Forum je organizovan pod nazivom „Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti“.

Mreža pomirenja REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalažu da zemlje u regionu formiraju regionalnu komisiju za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare