Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Obijene i opljačkane dve srpske crkve

Vesti 06. mar. 202110:00 > 12:254 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Dve srpske crkve na Kosovu obijene su i oskrnavljene na Zadušnice, saopštila ne Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Obijena je Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu, a lopovi su iz nje odneli novac i deo mobilijara, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je jutros krenuo da je otvori za vernike, navedeno je u saopštenju. Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom.

Nepoznati počinioci opljačkali su i Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

„Sramota je da Srbi na Кosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule“, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ocenjeno je da taj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Кosovu, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede.

Ističe se da je tokom prošle godine na Кosovu zabeleženo je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve.

„To jasno pokazuje da svako nereagovanje insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću medjunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta. Zbog toga zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje“, naglašeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Komentari

Vaš komentar