Kancelarija za KiM: Kurti ultimatumima objavio kraj dijalogu

Vesti 24. mar. 202119:268 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina.

Kurti je ranije izjavio da bi dijalog s Beogradom trebalo da se zasniva „na četiri ultimatuma Srbiji“: priznanju nezavisnosti Kosova, da Srbija prizna zločine na Kosovu, da se vodi dijalog jedankih strana i da korist od njega imaju građani, a ne političari.

Povezane vesti:

U saopštenju Kancelarije se navodi da očekuju „hitnu, oštru i nedvosmislenu“ reakciju Brisela na „antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga“ od strane Kurtija „i jasnu poruku da li EU vidi dijalog kao ucenu i ultimatum prištinske strane“.

„Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma“, piše se u saopštenju.

Ocenjeno je da je na taj način Kurti pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, „uz međusobne napore ka građenju mira i suživota“, apsolutno ne zanimaju.

„Umesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapadnog Balkana pravi tinjajuće bure baruta“, dodaje se.

Ističe se da se razgovori u Briselu zasnivaju na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa, a da u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji.

„Beograd je do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane. Nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde“, naglasila je Kancelarija.

Komentari

Vaš komentar