Kancelarija za KiM: Grupa mlađih Albanaca ukrala i zapalila srpsku zastavu

Vesti 29. maj 202218:34 2 komentara
Kosovo mapa
Shutterstock

Grupa mlađih Albanaca ukrala je i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navode da su iskoristili situaciju kada u selu nije bilo struje usled jakog nevremena i oko 16 sati upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su potom zapalili u ulici koja vodi ka albanskom delu sela.

Njihov čin primetili su meštani koji su čuli kako pevaju albanske pesme. Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj, kažu iz Kancelarije.

„Reč je o još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin albanskih izgrednika koji pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda“, dodaje se.

Saopštavaju da se pored kuća i hramova SPC, koji se učestalo nalaze na meti ekstremista, učestalo vandalizuju i lome srpska groblja i spomenici.

„Dok se Srbi i zvanični Beograd trude da omoguće miran suživot srpskog i albanskog naroda u pokrajini, albanski predstavnici ovakvim nedelima ruše sve mostove pomirenja. Takvi činovi inspirisani su antisrpskom retorikom Prištine i Aljbina Kurtija koji želi da na KiM nema više Srba“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare