Kancelarija za KiM: Do danas nije rasvetljena sudbina 1.639 nestalih na Kosovu

Vesti 30. avg. 202112:54 > 14:12
Podeli:
priština kosovo
Izvor: N1

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da do danas nije rasvetljena sudbina 1.639 građana svih nacionalnosti, nestalih tokom sukoba na Kosovu.

Petković je u saopštenju povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, naveo da je na zahtev prištinskih vlasti Beograd pretražio 22 lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca, a da je od deset lokacija za koje postoje saznanja da mogu sakrivati posmrtne ostatke Srba, Priština pretražila samo Bunker kod Đakovice, gde su pronađeni posmrtni ostaci petočlane porodice Petaković i dvoje članova porodice Petrović.

Pročitajte još

„Zato pitamo danas, kao što smo pitali i tokom prethodnih rundi dijaloga u Briselu, kada će biti omogućena pretraga preostalih devet lokacija, među kojima su Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice“, naveo je Petković, a prenela njegova Kancelarija.

Optužio je prištinske vlasti da „i dalje odbijaju“ da dozvole mešovitim komisijama da izvrše pretragu tih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

„Na taj način se ne grade zajednička budućnost i pomirenje, zbog čega i na današnji dan apelujemo na međunarodnu zajednicu, ali i Prištinu da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih“, dodao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Šef UNMIK poziva Beograd i Prištinu da udvostruče napore na rasvetljavanju sudbine nestalih

Šef UNMIK Zahir Tanin pozvao je Kosovo i Srbiju da udvostruče napore na rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

Kako je saopšteno, povodom Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka, Tanin naglašava važnost razjašnjenja sudbine nestalih i iskazuje stalnu posvećenost UNMIK pružanju pune podrške ovom procesu, kao i pravu porodica nestalih na istinu.

„SPGS Tanin pozdravlja napredak ostvaren ranije ove godine pod okriljem Radne grupe za nestala lica u vezi sa ekshumacijom i identifikacijom nekolicine nestalih, ali istovremeno izražava zabrinutost, jer izgleda da je u proteklih nekoliko meseci proces zaustavljen zbog političkog zastoja. Stoga SPGS poziva Prištinu i Beograd da se uzdrže od politizovanja ovog kritičnog humanitarnog pitanja i pitanja ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Tanin podseća da je Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta i koja ima punu podršku UN, najbitniji mehanizam u rasvetljavanju sudbine nestalih još od svog osnivanja 2004. i poziva obe strane da u okviru Radne grupe udvostruče svoje napore u potrazi za nestalima.

„Budući da utvrđivanje sudbine 1.630 osoba koje još nisu pronađene predstavlja centralnu komponentu u suočavanju sa prošlošću i daljem napretku u pomirenju između zajednica i izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK će nastaviti da u ovom procesu podržava sve aktere i porodice nestalih lica“, rekao je SPGS Tanin.

Komentari

Vaš komentar