Dragica Gašić nepoželjna u Đakovici, povratnici zaplenjena – blindirana vrata

Vesti 30. jun. 202111:55 > 13:398 komentara
Podeli:
Dragica Gašić nepoželjna u Đakovici
Izvor: RTV KIM

Od kada se vratila u Đakovicu Dragica Gašić se suočava sa brojnim pritiscima i pretnjama. Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, njoj su danas zaplenjena blindirana vrata koja je dobila od ove kancelarije Vlade Srbije. Kako navode, Kosovska policija u Đakovici nije dozvolila zamenu vrata već su joj tražili dodatnu dozvolu od opštine.

„Nakon što je Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata. Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Ovaj postupak ocenjuju kao skandal i torturu koja ima cilj da Dragicu otera „sa svog kućnog praga“.

„O kakvom mi povratku i suživotu možemo uopšte i da razgovaramo, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život našim povratnicima i obračunava se s vratima?“ navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prva reakcija na povratak Dragice Gašić bilo je pismo jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice koje su tražileda se preduzmu zakonske mere i da se žena sa srpskim državljanstvom koja se vratila da živi u Đakovici iseli, što pre. Istakli su da ova opština još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki.

Dragicu Gašić je pre dva dana posetio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Ona je tada medijima rekla da se suočava sa brojnim pritiscima i pretnjama.

„Gađali su mi kamenom prozor, polomili mi roletnice i lepili slike kojima prete da me kolju da me biju. Svake noći, po tri put‘ na noć mi lupaju na vrata – u dva, u tri u četiri. I ja onda od četiri ne mogu ni da spavam“, rekla je tada Dragica Gašić.

Objasnila je da u obližnji market ide u nabavku u pratnji policije i da tamo nije imala problema. Kaže da je odlučila da se vrati na Kosovo zato što nikome nije učinila nažao.

„Ja nikoga nisam povredila u Đakovici iako sam živela dvadeset godina. Rodila sam dva deteta… Ako nekome nisam učinila dobro, gde god sam stanovala, pre nego što sam dobila taj stan (u Đakovici), nisam nikome ni ružno uradila. I zato sam dobila hrabrost da se vratim u moj stan zato što nikog nisam povredila – ni Albanca, ni Srbina, ni Muslimana, ni nikoga“, rekla je Gašić.

Povratak Dragice Gašić u Đakovicu je izazvao brojne negativne reakcije. Pored pisma 11 nevladinih organizacija oglasila se i organizacija koja predstavlja porodice nestalih u Đakovici. Oni su ranije najavili protest ispred zgrade u kojoj živi Gašić da bi taj skup potom bio odložen.

Nusrete (Nysrete) Kumnova iz udruženja “Pozivi majki” u izjavi za Radio slobodna Evropa je reklae da je takvoj odluci prethodio sastanak sa gradonačelnikom Đakovice Ardianom Đinijem (Gjini), održan 28. juna. Udruženje „Pozivi majke“ okuplja žene koje su tokom rata izgubile decu ili muževe.

Kako je Kumanova objasnila za RSE, otkazivanje ranije najavljenog protesta ne znači da porodice nestalih odobravaju povratak Dragice Gašić u Đakovicu.

„Ona ne može živeti ovde. Svi (Srbi) su počinili zločine i rane su otvorene. U grupi koja je bila oteta bio je i moj sin. Petorica su se vratila, a ja nisam pronašla sina. A ona da dođe (Dragica Gašić) da živi ovde? Ne. I ne samo to, već ne dozvoljavamo (povratak) nijednog Srbina“, rekla je Kumanova.

Gradonačelnik Đakovice Ardian Đini je lokalnim medijima na Kosovu rekao da o slučaju Dragice Gašić nije odlučivala opština već Kosovska agencija za imovinu, koja je donela odluku da je Gašićeva vlasnik stana.

Postupak 11 nevladinih organizacija iz Đakovice koje su tražile iseljavanje Gašić komentarisala je i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Neke nevladine organizacije iz Đakovice traže iseljavanje povratnice – ‚Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade‘“, napisala je Kandić na društvenoj mreži tviter.

Na pritiske sa kojima se u Đakovici suočava Dragica Gašić nisu reagovali zvaničnici Vlade Kosova.

Komentari

Vaš komentar