Kampanja priznavanja i „otpriznavanja“ Kosova na pauzi, bliži li se tome kraj?

Vesti 20. avg. 202119:427 komentara
Podeli:

Pauza u borbi za nova priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, bliži se kraju. To su nagovestile i vlasti u Prištini, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji drugu stranu krivi za kršenje Vašingtonskog sporazuma u kome piše da će se dve strane do kraja septembra uzdržavati od bitke za ulazak u međunarodne organizacije, kao i od vođenja kampanje za "otpriznanje".

Skoro godinu dana kasnije, sve se promenilo. Ne samo da Trampa nema, već je i prošlog septembra slavljeni sporazum iz Vašingtona ostao u većem delu mrtvo slovo – na dva različita papira koja su sa Trampovom administracijom zaključili Beograd i Priština. Ipak, jedna stavka je opstala i do sad je poštovana – Priština nije lobirala za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama, niti je Beograd pokušavao da izdejstvuje nova povlačenja priznanja.

Povezane vesti:

„Postoji nešto mnogo bitnije, a što je zaista prošlo ispod radara kada je u pitanju srpska politika. To je odluka da Albanija bude u naredne dve godine članica Saveta bezbednosti, gde postoje sada konkretna upozorenja da ako se odvijaju aktivnosti na lobiranju za prijem Kosova u UNESKO, da se zaobilaznim putem lobira za članstvo Kosova u UNESKO“, rekla je glavna urednica portala „KoSSev“ Tatjana Lazarević.

Kosovski ministar odbrane na sastanku u Istanbulu otvoreno je pozvao kolege iz Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana da se u svojim zemljama založe za priznanje. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose za N1 kaže da je Vlada Aljbina Kurtija spremila čitavu diplomatsku kampanju.

„Oni se spremanju za jesen. Prvi test im je UNESKO, posle idu na Interpol. Znači idu kroz testove. Apsolutno je jasno da će ih njihovi partneri, pre svega SAD podržati. Ja to vidim iz kontakata sa diplomatama i iz zemalja koje su priznale Kosovo i iz onih koje nisu. Vidim da se menjaju stavovi po pitanju UNESKO“, rekao je Janjić.

Predsednik Vučić rekao je da su pozivi kosovskog ministra Ukrajini, Gruziji i Azerbejdžanu direktno kršenje Vašingtonskog sporazuma.

„Hvala im što su nam odrešili ruke“, kazao je predsednik za Vučić.

Na pitanje N1 o tome da li je prekršena odredba Vašingtonskog sporazuma o uzdržavanju od kampanje za priznanje, Ambasada SAD u Beogradu upućuje obe strane da nastave dijalog.

„Mi ohrabrujemo zvaničnike u Beogradu i Prištini da poštuju obaveze preuzete Vašingtonskim sporazumom i da pronađu način da se približe i reše to pitanje kroz dijalog koji vodi Evropska unija“, rečeno je iz Ambasade SAD.

Kada je reč o prijemu Kosova u UNESKO, zvaničnom Beogradu ide na ruku činjenica da je Komitet za svetsku baštinu ostavio manastire Visoki Dečani, Gračanicu, zatim Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu na listi svetske kulturne baštine koja je u opasnosti.

Komentari

Vaš komentar